Binnenkort écht overal 5G via deze nieuwe satellieten van SpaceX

© Unsplash/SpaceX

Binnenkort écht overal 5G via deze nieuwe satellieten van SpaceX
3 januari om 20:20
Laatste update: 3 januari om 20:40

De eerste SpaceX-raket van het jaar ging dinsdag de ruimte in. Aan boord bevond zich een nieuw soort Starlink-satelliet. Die nieuwe satellieten zijn in staat een 5G-verbinding te maken met normale smartphones.

Het gaat om zes satellieten, de eerste van hun soort. Ook aan boord waren 15 'normale'’ Starlink V2 mini’s. Hoewel die laatste krachtiger en groter zijn dan de eerste versies van Starlink-satellieten, waren ze niet in staat om een 5G-verbinding te maken met smartphones. De zes nieuwe satellieten kunnen dat wel.

Na de lancering bereikten alle satellieten aan boord een baan rond de aarde. Dat meldde SpaceX op X. De eerste rakettrap landde terug op aarde, inmiddels standaardprocedure bij het bedrijf.

Honderden satellieten

De 5G-satellieten zijn het resultaat van een samenwerking tussen SpaceX en T-Mobile. Die samenwerking werd vorig jaar al aangekondigd. De eerste zes zullen een kleine impact hebben, maar de komende maanden moeten er nog honderden volgen. Later dit jaar kunnen klanten dan via satelliet tekstberichten sturen. 

Vanaf volgend jaar zal je vervolgens meer kunnen doen, zoals bellen en data downloaden. Daarvoor heb je geen speciale antenne of smartphone nodig. Een normale telefoon volstaat. 

Nog niet commercieel beschikbaar

Eerst zal SpaceX samen met T-Mobile nog uitvoerig nagaan of de dienst op een correcte manier werkt. De komende maanden zullen de satellieten getest worden vanuit een beperkt aantal locaties binnen de VS. Eenmaal bewezen is dat alles werkt, zal de dienst pas commercieel beschikbaar worden.

Volgens Elon Musk is het niet de bedoeling dat je jouw abonnement opzegt voor satellietinternet. De maximumsnelheid van de verbinding zal in het begin namelijk tussen 2 en 4 megabit per seconde liggen. Uiteindelijk kan dat stijgen tot 7 megabit per seconde. De dienst dient vooral voor plaatsen die heel afgelegen zijn en waar geen verbinding mogelijk is.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.