© Nextpit

Samsung zet vaart achter eigen slimme bril: 'Galaxy XR' verschijnt dit jaar

Samsung zet vaart achter eigen slimme bril: 'Galaxy XR' verschijnt dit jaar

15 februari - 20:52 Laatste update: 21:02

Samsung versnelt de ontwikkeling van een eigen headset die de strijd moet aangaan met de Apple-bril Vision Pro. Na het zien van de goede eerste verkoopcijfers van Apple, wil de Zuid-Koreaanse fabrikant de Galaxy XR sneller op de markt brengen.

Het team dat werkt aan de Samsung-headset is recent flink uitgebreid, meldt de Zuid-Koreaanse krant The Korea Economic Daily. Het 'Immersive Team', dat valt onder de tak die smartphones ontwikkelt, telt meer dan honderd medewerkers. Binnenkort wordt het team verder uitgebreid met als doel om de XR-bril sneller op de markt te krijgen. Samsung is daarbij ook afhankelijk van Google, dat de software maakt.

Nu de eerste verkoopcijfers van de Apple Vision Pro beter dan verwacht waren, zou Samsung volgens de grote zakenkrant bang zijn om een achterstand op te lopen ten opzichte van de grote concurrent. De onthulling van de XR-bril zou in de tweede helft van het jaar kunnen plaatsvinden, kort na of tegelijk met de aankondiging van de nieuwe Samsung-vouwtelefoons Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6.

Scherpe schermen, nieuwe chip

De Samsung-headset zou twee 1,03 inch OLEDoS-schermen krijgen met een pixeldichtheid van 3500 ppi. Dit microdisplay wordt gemaakt door eMagin, dat eigendom is van Samsung Display. De twee schermen zouden een 4,3K-resolutie krijgen en het apparaat krijgt kleuren-camerasensoren met een lage 12 ms-latency, zodat gebruikers de wereld om hen heen goed kunnen zien.

De bril zou werken met een nieuwe Snapdragon XR2+ chip. Vorig jaar lekte al een afbeelding van een prototype van de Samsung-headset uit, maar het definitieve ontwerp kan daarvan afwijken. Ook de naam Galaxy XR zou Samsung mogelijk nog kunnen veranderen, al ligt die naam wel het meest voor de hand.

Nieuw Google-systeem

Google bouwt het nieuwe besturingssysteem voor de Samsung-bril. Dat is een versie van Android die is aangepast voor gebruik op augmented reality-headsets. De Samsung-bril moet ook soepel kunnen samenwerken met de telefoons, tablets en laptops van het merk. 

De prijs van de Galaxy XR is nog niet uitgelekt, maar er zal Samsung veel aan gelegen zijn om de bril flink goedkoper dan de Vision Pro (3500 dollar) te maken.

Lees meer nieuws over Samsung en mis niets met onze nieuwsbrief.