Samsung werkt aan deze mixed reality-bril: prototype van Galaxy XR lekt uit

©Vrtuoluo

samsung galaxy xr bril mixed reality headset apple vision pro
15 augustus 2023 om 13:05

Samsung komt volgend jaar met een mixed reality-bril die de concurrentie moet aangaan met de nieuwe Apple-bril Vision Pro. Er is een prototype uitgelekt van de 'Galaxy XR', die laat zien waar Samsung aan werkt.

De Chinese nieuwssite Vrtuoluo plaatste foto's en details van het prototype van de Galaxy XR-bril van Samsung. De headset heeft aan de buitenkant in de hoeken vier camera's die de gebruiker volgen, voor herkenning van handgebaren en ogen. Net als bij de Apple Vision Pro is er geen controller nodig om de Samsung-bril hem te bedienen. Dat gaat via oogbewegingen, gebaren en spraak. Ook de onlangs verschenen Meta Quest Pro en PlayStation VR2 werken al met eyetracking.

Verder heeft de Samsung-bril twee kleurencamera's die de omgeving filmen en een dieptesensor, voor toepassingen van augmented reality. Het prototype heeft oled-schermen en bevat pancake-lenzen.

De chip in de bril is de Exynos 2200, maar het is niet zeker of Samsung die in de definitieve versie zal gebruiken. Er kwam namelijk nog wat kritiek op de Exynos 2200, die onder meer in de Galaxy S22 zit.

Samenwerking met Google

Samsung werkt voor de headset samen met Google, waardoor de bril een nieuwe versie van Android gericht op mixed reality zal gebruiken. De 'Galaxy XR' - die naam is nog niet definitief - zou tussen 1000 en 2000 dollar gaan kosten. Een stuk goedkoper dan de Apple Vision Pro, die volgend jaar in de VS verschijnt en daar 3500 dollar kost. Een goedkopere versie van de Apple-bril wordt pas eind 2025 verwacht.  

Mogelijk is dit uitgelekte prototype een variant die Samsung inmiddels alweer heeft geannuleerd, omdat de specs niet goed genoeg zouden zijn. Onlangs lekte namelijk uit dat Samsung zijn plan voor de headset op meerdere punten moest herzien na de onthulling van de Apple Vision Pro, vanwege de goede specs van de Apple-headset.

Volgens Zuid-Koreaanse media is de lancering van de Samsung-bril uitgesteld tot medio 2024. Meta komt dit najaar ook met een nieuwe mixed reality-bril: die Quest 3 kost maar 500 dollar.

Kijk ook: Erwins ervaringen met de Apple Vision Pro.