©Unsplash

'Eerste EU-boete voor Apple omdat Spotify niet buiten de App Store mocht linken'

'Eerste EU-boete voor Apple omdat Spotify niet buiten de App Store mocht linken'

19 februari - 10:52

Inmiddels is Apple zowel in de VS als de EU gedwongen om links naar externe betaalmethodes in apps toe te voegen. Voorheen was dat echter nadrukkelijk verboden, en een klacht van Spotify leidt nu mogelijk tot de eerste boete van de EU aan Apple.

Het beleid van Apple was jarenlang strikt: wilde je als app een digitaal abonnement aanbieden, dan mocht dat in die app alleen via het betaalsysteem van Apple – waarbij Apple 30 procent commissie eist, verlaagd tot 15 procent na het eerste jaar. Diensten als Spotify en Netflix, die ook zelf abonnementen via hun site aanbieden, weigerden daarom jaren geleden al om abonnementen via de App Store af te geven, en alleen via hun eigen site. Een verwijzing naar die site binnen de app was streng verboden.

Hoewel veel gebruikers de site van onder meer Spotify vast wisten te vinden, nam Spotify wel aanstoot aan het beleid – als overigens veel andere bedrijven. Fortnite-maker Epic Games dwong in de VS via de rechtbank een openstelling van het beleid af, en in Nederland dwong de ACM Apple tot toestemming van het vermelden van alternatieve betaalmethoden in dating-apps. De binnenkort geldende EU-wet DMA dwingt externe betaalmethoden geheel af.

Eerste boete voor Apple

Daarmee lijkt de kous af, maar de Europese Commissie zou Apple nu alsnog willen beboeten voor het beleid van de afgelopen jaren, meldt The Financial Times. Het zou gaan om de eerste EU-boete van dit soort voor Apple, dat tot nu toe geen hoge boetes heeft gekregen van de EU, in tegenstelling tot Amazon, Google, Meta en Microsoft, de andere vier van de grote vijf.

Apple zou een boete krijgen van 500 miljoen euro. Het zou Apple vooral kwalijk worden genomen dat het concurrenten als Spotify commissie zou laten betalen, terwijl het zelf ook een vergelijkbare dienst aanbiedt met Apple Music. De Europese Commissie zou volgens bronnen van mening zijn dat Apple apps zou weerhouden van het vermelden van goedkopere alternatieven buiten de App Store, wat concurrentie zou dwarsbomen. Overigens zijn de prijzen buiten de App Store alleen lager omdat de meeste appmakers de commissie van Apple doorvertalen in de prijs.

Apple heeft niet op de vermeende aanstaande boete gereageerd. Wel stelde het bedrijf eerder: "De App Store heeft Spotify geholpen om de grootste muziekstreamingdienst in heel Europa te worden en we hopen dat de Europese Commissie een einde zal maken aan het najagen van een ongegronde klacht."

Meer Apple en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.