©ZTE

Eindelijk: een betaalbare vouwtelefoon

Eindelijk: een betaalbare vouwtelefoon

20 februari - 23:24 Laatste update: 23:27

Opvouwbare smartphones bevonden zich tot nu toe in het duurste segment, maar daar komt verandering in. Althans, één fabrikant geeft het goede voorbeeld met de eerste goedkope vouwtelefoon.

De Chinese fabrikant ZTE wil de markt van vouwtelefoons opschudden met zijn nieuwe kleine opvouwbare smartphone ZTE Libero Flip. Dit toestel kost omgerekend zo'n 400 euro, en zelfs maar 250 euro bij de pre-order in Japan. Ter vergelijk: voor de Samsung Galaxy Z Flip 5 betaal je in ons land gemiddeld zo'n 900 euro. 

De ZTE Libero Flip is geen high-end telefoon, want het toestel draait op de Qualcomm Snapdragon 7-chip uit 2022. Maar het oled-scherm is met 6,9 inch wel iets groter dan de Samsung-rivaal. Ook heeft de batterij met 4310 mAh een grotere capaciteit dan die van de Galaxy Z Flip 5 (3700 mAh). 

Rond coverscherm

Qua ontwerp lijkt de nieuwe ZTE-vouwtelefoon veel op de Samsung Flip, op één ding na: een rond coverscherm van 1,43 inch. De coverschermpjes op vouwtelefoons zijn meestal rechthoekig. Ook is de ZTE-telefoon minder waterdicht dan die van Samsung.

Maar dan het slechte nieuws: voorlopig is de ZTE Libero Flip alleen in Japan te koop. Of en wanneer ZTE het toestel in andere landen uitbrengt, heeft het bedrijf nog niet verteld. ZTE heeft eerder wel smartphones in Nederland uitgebracht, maar dat is al weer een tijd geleden.

Gaat Samsung in de tegenaanval?

Samsung zou ook plannen hebben om betaalbare vouwtelefoons te lanceren, waarbij het volgens geruchten in eerste instantie zou gaan om een toestel van tussen 400 en 500 euro. Tot nu toe had Samsung niet veel reden om daar mee te komen, maar dat verandert misschien als ze in Zuid-Korea deze ZTE Libero Flip zien. 

Vouwtelefoons zijn tot nu toe vooral in Zuid-Korea en China populair. In China vormt Huawei een steeds grotere concurrent voor Samsung, maar andere merken hebben minder succes met hun opvouwbare smartphones. Twee Chinese telefoonmakers, Oppo en Vivo, zouden binnenkort de handdoek in de ring gooien en stoppen met hun vouwtelefoons.

Opvouwbare iPhone

Apple werkt intussen volgens nieuwe geruchten ook nog altijd aan de eerste opvouwbare iPhone, maar daar hoef je nog niet op te wachten. Volgens een Zuid-Koreaanse nieuwssite verschijnt de 'iPhone Flip' pas eind 2026. 

Lees meer nieuws over smartphones en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.