© Viaplay

Viaplay gaat bezuinigen in Nederland: gigantische verliezen geleden

Viaplay gaat bezuinigen in Nederland: gigantische verliezen geleden

22 februari - 11:38 Laatste update: 23 februari - 02:32

Het Zweedse bedrijf achter de streamingdienst Viaplay heeft afgelopen periode zeer grote verliezen geleden. Daarom zal worden bezuinigd op de Nederlandse markt, waar afgelopen zomer al werd gezinspeeld op een volledig vertrek.

Uit de jaarcijfers blijkt dat Viaplay het afgelopen kwartaal buitengewoon slecht heeft gedaan. In de laatste drie maanden van het jaar boekte het bedrijf een verlies van 260 miljoen euro - meer dan een jaar eerder, toen 230 miljoen euro verlies werd gerapporteerd.

Het is de zoveelste financiële tegenslag die het bedrijf meldt. Toen in juli 2023 slechte cijfers werden gedeeld, zei een topman dat daarom werd nagedacht over een mogelijk vertrek van de streamingdienst uit Nederland. Inmiddels is Viaplay uit de meeste landen vertrokken en alleen nog actief in Zweden en Nederland.

Met de wederom negatieve cijfers zal een mogelijk vertrek waarschijnlijk nog in de kaarten staan. De bedrijfstop heeft het daar niet expliciet over bij de presentatie van de recente cijfers, maar volgens De Telegraaf worden er bij de Nederlandse tak kosteningrepen verwacht.

Nederland is 'kernactiviteit' voor Viaplay

Op het moment zou ons land nog een 'kernactiviteit' voor Viaplay blijven, waar het de uitzendrechten voor de volgende Formule 1-seizoenen hoopt te bemachtigen. De streamingdienst hoopte bij zijn introductie grote abonnementsaantallen te behalen door de exclusieve F1-rechten te kopen. De directeur van Viaplay Nederland zei recent ook dat hij hoopte door te gaan als ze de F1-rechten zouden kwijtraken.

Recent werden al een paar manieren aangekondigd waarop Viaplay de kosten hoopt te drukken. Zo is de abonnementsprijs wederom verhoogd, ditmaal met twee euro. Daarnaast is het delen van accounts met vrienden en familie aan banden gelegd.

Lees meer over Viaplay en abonneer op onze nieuwsbrief.