© Unsplash

Apple haalt wéér uit naar Spotify: 'Ze willen gratis meeliften'

Apple haalt wéér uit naar Spotify: 'Ze willen gratis meeliften'

22 februari - 23:30 Laatste update: 23 februari - 03:05

Apple heeft zich kritisch uitgelaten over de klachten die Spotify de afgelopen jaren indiende bij de Europese Commissie. De iPhone-maker beticht de muziekdienst ervan gratis te willen meeliften op alle hulpmiddelen die de App Store biedt. Apple lijkt zich daarmee vast te wapenen voor een Europees oordeel in de kwestie.

In 2013 stapte Spotify naar de Europese Commissie met klachten over Apple. Het bedrijf zou zijn eigen muziekdienst oneerlijk voortrekken, omdat Spotify 30 procent van zijn omzet op alle abonnementen die binnen de iOS-app werden afgesloten zou moeten afstaan.

Sindsdien is er het nodige in de App Store-regels veranderd, maar Brussel moet nog een definitief oordeel vellen. Nu die datum nadert, pakt Apple de gelegenheid om zich in de zaak uit te spreken.

'Ze betalen niks'

Volgens Apple klopt er namelijk niks meer van Spotify’s beweringen dat Apple ze geld uit handen neemt: het bedrijf zou afgelopen jaren geen omzet hebben afgedragen en alleen 90 dollar hebben betaald om deel te nemen aan Apples ontwikkelprogramma.

"In de kern proberen ze met hun klacht onbeperkte toegang te krijgen tot al Apple's middelen zonder iets te betalen voor de waarde die we daarmee bieden", leest een verklaring die het bedrijf kort na een briefing met journalisten vrijgaf.

Abonnementen buiten de App Store

Sinds de originele klacht uit 2013 is er het één en ander in de App Store veranderd. De techreus laat bijvoorbeeld zogeheten reader-apps toe, die gebruik kunnen maken van abonnementen die buiten de App Store worden verkocht. Van die regeling maakt Spotify op dit moment ook gebruik.

Het is nog niet duidelijk wat en wanneer de Europese Commissie zal oordelen in de kwestie, maar de nieuwe persbriefing doet vermoeden dat Apple vreest dat de kant van Spotify wordt gekozen. Dat terwijl Spotify op het moment juist marktleider is in de muziekwereld, benadrukt Apple. Zo’n zestig procent van alle Europese streaming-abonnees zou Spotify gebruiken.

Reactie Spotify: geen gelijk speelveld

Spotify heeft inmiddels een reactie gegeven. De muziekdienst zegt dat zijn succes tot stand kwam 'ondanks de inspanningen van Apple om een kunstmatig voordeel te behalen door Apple Music voor te trekken'. "Ze legden tegelijk oneerlijke beperkingen op aan onze dienst. Volgens hun huidige regels controleert Apple de toegang van Spotify tot zijn eigen klanten."

Volgens Spotify krijgt het van Apple twee 'onhoudbare opties'. "We moeten óf een slechte gebruikerservaring bieden, waarbij we niet direct kunnen zeggen hoe je op de iPhone op Spotify kan abonneren, óf we moeten accepteren dat onze grootste concurrent een kostenvoordeel van 30 procent krijgt. Dit is geen gelijk speelveld."

Lees meer over Apple en abonneer op onze nieuwsbrief.