© Babboe

Heb je een bakfiets van Babboe? Dan kun je mogelijk een compensatie krijgen

Heb je een bakfiets van Babboe? Dan kun je mogelijk een compensatie krijgen

23 februari - 02:00 Laatste update: 02:47

Advocaten hebben vrijdag een meldpunt geopend voor eigenaren van de bakfietsen van het merk Babboe. Ze onderzoeken of ze namens de gedupeerde gebruikers een schadevergoeding kunnen eisen. Babboe kwam in opspraak na jarenlange klachten over het doormidden breken van de frames van de bakfietsen.

Het Amsterdamse advocatenkantoor Birkway is het meldpunt Bakfietsclaim.nl gestart voor gedupeerde eigenaren van Babboe-bakfietsen. Birkway onderzoekt of bakfietsbezitters een compensatie kunnen krijgen.

De advocaten maken eerst een inventarisatie van de klachten, waarna ze kijken naar mogelijkheden voor een schadevergoeding. "We zullen op basis van het aantal meldingen dat we ontvangen en de gevolgen voor gezinnen beslissen wat we verder voor actie gaan ondernemen", aldus een woordvoerder in het FD.

Veel gezinnen zijn afhankelijk van hun bakfiets voor het vervoer van kinderen naar school of sportclubs. Ook zijn er gedupeerde Babboe-gebruikers die veel geld kwijt waren aan reparaties.

Gebroken frames

Babboe, een onderdeel van de grote fietsenfabrikant Accell uit Heerenveen, ligt onder vuur vanwege klachten over gebroken frames. Dat zou het bedrijf niet goed hebben onderzocht. Ook meldde het de problemen niet aan de toezichthouder, wat wel wettelijk verplicht is.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besloot daarom dat Babboe moest stoppen met de verkoop van zijn bakfietsen.

Bakfiets niet meer gebruiken

Bovendien moet Babboe bijna al zijn modellen bakfietsen terugroepen (zie de lijst onderaan dit artikel). De NVWA raadt eigenaren van een getroffen Babboe-bakfiets aan om deze niet meer te gebruiken, totdat er een oplossing is voor het veiligheidsprobleem. Ook kijkt de toezichthouder samen met het OM nog naar een mogelijk strafrechtelijk onderzoek naar Babboe.

Pas als het bedrijf heeft aangetoond dat zijn bakfietsen veilig zijn, mogen ze weer verkocht worden, stelde de NVWA. "Dit had tot zware ongevallen kunnen leiden, vooral in de grote steden. Voor zover wij weten is dat niet gebeurd, maar ze hebben grote risico's genomen."

Deze modellen (elektrische) bakfietsen moet Babboe terugroepen:

Babboe City / City-E / City Mountain
Babboe Curve / Curve-E / Curve Mountain
Babboe Big / Big-E
Babboe Dog / Dog-E
Babboe Max-E
Babboe Mini-E / Mini Mountain
Babboe Pro Trike / Trike-E / Trike XL
Babboe Carve-E / Carve Mountain

Lees meer nieuws over bakfietsen en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief