©Intuitive Machines

Maandlanding Odysseus succesvol, eerste commerciële maanlanding ooit

Maandlanding Odysseus succesvol, eerste commerciële maanlanding ooit

23 februari - 09:37 Laatste update: 14:27

De vorige week vertrokken maanlander van het bedrijf Intuitive Machines is na een vlucht met een SpaceX-raket succesvol op de maan geland. Een primeur: het is de eerste maanlander ooit die niet van een overheid is, maar van een bedrijf.

De landing van Odysseus is de eerste succesvolle Amerikaanse maanlanding sinds 1972, kort waarna de interesse in maanmissies inzakte. De Sovjets hadden in 1976 nog een succesvolle maanlanding, daarna duurde het tot 2020 tot het Chinese ruimteagentschap de Chang'e 5 op de maan zette. Daarna lukte het ook nog India en Japan, en nu is het dus voor het eerst gelukt met zowel een commercieel ruimtevaartuig als een commerciële lander. Vorige maand nog mislukte de vlucht van een andere commerciële maanlander, die uiteindelijk opbrandde in de dampkring van de aarde.

De Odysseus landde iets na middernacht (Nederlandse tijd) in de buurt van de zuidpool van de maan. NASA omschrijft de Nova-C Odysseus als een 'hexagonaal prisma' met zes poten, ruim 4 meter hoog en met een gewicht van zo'n 675 kilo. De lander is voorzien van allerlei meetapparatuur om data te verzamelen over het oppervlak van de maan, mede om meer te weten te kunnen komen over het mysterieuze maan-ijs.

Over twee weken alweer klaar

Het was nog even spannend of de lander wel heelhuids geland was. De vluchtleiding kon vannacht al wel meteen vertellen dat de landing gelukt was, maar of er contact was, werd niet meteen duidelijk. Pas twee uur later kwam het verlossende nieuws. De Odysseus "staat rechtop en begint data uit te zenden", meldde Intuitive Machines. "De eerste foto's van het oppervlak van de maan worden gedownload."

De informatie die Odysseus gaat verzamelen moet onder meer handig zijn voor de bemande maanmissie die NASA volgend jaar wil uitvoeren. De eerste foto's die de maanlander tijdens zijn vlucht heeft gemaakt zijn al te bekijken, en even betoverend als je zou verwachten. De maanlander zal maar een kort leven beschoren zijn: er wordt rekening gehouden met 14 dagen, waarna het donker en koud wordt op de plek waar Odysseus staat en de machines het waarschijnlijk zullen begeven.

Meer ruimtevaart en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.