©Unsplash

Signal en Threema hebben helemaal geen zin om met WhatsApp samen te werken

Signal en Threema hebben helemaal geen zin om met WhatsApp samen te werken

23 februari - 15:12

Meta moet het van de EU mogelijk maken om via WhatsApp met andere diensten te chatten, maar deze apps zitten daar niet op te wachten.

Onderdeel van de Digital Markets Act, is dat WhatsApp het mogelijk moet maken om te chatten met mensen op andere diensten, zoals Signal en Telegram. Daarvoor moeten de andere apps alleen wel meewerken en dat blijkt lastig.

Hoewel WhatsApp hetzelfde protocol voor end-to-end-encriptie gebruikt als Signal, zodat berichten alleen door de verzender en de ontvanger te lezen zijn, houdt Meta wel informatie bij zoals met wie je praat en hoe laat je dat doet. Dat zien apps zoals Signal en Threema niet zitten.

Privacystandaard te hoog

Tegenover het Duitse tijdschrift Heise Online stelt Signal-ceo Meredith Whittaker: "Onze privacystandaard is extreem hoog. Niet alleen willen we die niet verlagen, maar zelfs blijven verhogen. Als we nu zouden samenwerken met Facebook Messenger, iMessage, WhatsApp of zelfs een Matrix-dienst, dan zou dat een verslechtering van onze standaard voor gegevensbescherming betekenen."

Ook een woordvoerder van Threema zegt niet mee te willen werken: "De belangrijkste reden is dat onze standaarden voor beveiliging en privacy niet verenigbaar zijn met hen. We kunnen en willen niet van deze normen afwijken."

7 maart komt dichtbij

De Digital Markets Act gaat op 7 maart in, dus Meta moet haast maken. In een bètaversie van WhatsApp is te zien dat berichten van derde partijen verzameld worden in een aparte sectie van de app. Of dat in de uiteindelijke versie ook het geval is en welke diensten wel meedoen, zal in komende weken duidelijk worden.

Meer privacy en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.