Fiat verrast met deze elektrische 'Mega-Panda', een SUV, pick-up én camper

© FIAT

Fiat verrast met deze elektrische 'Mega-Panda', een SUV, pick-up én camper
26 februari om 23:30
Laatste update: 27 februari om 02:42

Het stoffige imago van de Fiat Panda is verleden tijd. Het Italiaanse automerk onthulde maandag een opvallend conceptmodel van een grote 'Mega-Panda', die eruitziet als de droomauto van Barbie. Maar eerst komt deze zomer de eerste elektrische Panda op de markt. Ook toonde Fiat opmerkelijke concepten van een elektrische pick-up truck en zelfs een camper.

Als er iets positiefs is aan de Tesla Cybertruck, is het wel dat de elektrische pick-up de weg heeft vrijgemaakt als het aankomt op gedurfd design. Met andere woorden: autofabrikanten kunnen er een schepje bovenop doen met hun ontwerpen. Fiat laat met zijn nieuwe conceptcars zien dat het merk niet bang is om zich te onderscheiden.

De toekomstige elektrische City Car van Fiat heeft wat weg van een trendy stadsauto, een strandbuggy en een rijdende discotheek. De auto is volgens Fiat groter dan de huidige Panda, en daarmee is het volgens het bedrijf 'een soort Mega-Panda'. Over de Panda gesproken: Fiat komt in juli met de eerste elektrische Panda.

Het interieur van de Fiat City Car

De nieuwe elektrische Fiats zijn vrolijk en eigenzinnig, en dat zich uit in een stevige en sportieve look die bestand lijkt voor allerlei soorten uitstapjes en omgevingen. "De nieuwe reeks modellen is ontworpen om de straten van de wereld te veroveren", aldus Fiat.

Het bedrijf ziet de serie auto's ook als een symbool voor 'Italiaanse creativiteit'. Fiat richt zich met deze aankondiging op een brede, wereldwijde markt. Het bedrijf laat weten "verheugd te zijn om deze glimp van de toekomst te delen". 

Ieder jaar een nieuw model

De nieuwe Panda wordt over 4 maanden gepresenteerd tijdens de viering van het 125-jarig bestaan van het merk. Daarna zal elk jaar een nieuw model volgen. De nieuwe auto's van Fiat zullen onder dezelfde filosofie van de band rollen, namelijk dat "functionaliteit nooit zonder plezier mag bestaan". Bovendien zal de nieuwe familie efficiënt gebruik maken van ruimte en duurzame materialen. Ieder nieuw model belooft dus een unieke en originele interpretatie te worden van inclusiviteit en toegankelijkheid, maar vooral met een gedurfde persoonlijkheid.

Conceptcar van een nieuwe fastback van Fiat.

Duurzaamheid en veelzijdigheid

Naast een funky uiterlijk, legt Fiat de nadruk op het gebruik van duurzame materialen, waaronder gerecyclede kunststoffen en bamboestoffen. Het merk streeft er dan ook naar om enkele van de barrières voor een duurzamere mobiliteit weg te nemen, zoals het makkelijker maken van het inpluggen en uitpluggen met een "zelfoprollende kabel".

Concept van een nieuwe pick-up, als opvolger van de Fiat Strada.

Pick-up en SUV

Fiat laat ook een concept zien van een nieuwe pick-up. Zijn Fiat Strada pick-up is al een succes in Zuid-Amerika, maar van de nieuwe pick-up verwacht Fiat er wereldwijd veel te kunnen verkopen, 'zelfs in Europa'.

Daarnaast toont Fiat een nieuwe fastback. "De dynamiek van het silhouet en zijn aerodynamische prestaties zorgen voor een lager verbruik en extra moderniteit en jeugdigheid in vergelijking met veel SUV's." Fiat showt ook een gezins-SUV, die het 'een soort Giga-Panda' noemt.

Concept van de Fiat SUV.

Camper

Het laatste concept is een camper, wat Fiat het 'ultieme alles-in-één-voertuig' noemt. De camper heeft 'de nieuwe dolce vita-stijl en verbindt mensen opnieuw met elkaar en de natuur'. "Dit concept is een eerbetoon aan de 'fun-ctionaliteit' van de Panda uit de jaren 80."

Nieuwe Fiat Panda

De eerste elektrische Panda staat op hetzelfde platform als de Citroën e-C3, en beide EV's moeten iets minder dan 25.000 euro gaan kosten. Het is nog niet bekend op welk nieuw platform de toekomstige elektrische Fiats staan die deels op deze conceptcars worden gebaseerd.

Concurrent Renault onthulde vandaag ook zijn 'betaalbare' elektrische auto Renault 5, die ook rond 25.000 euro zal kosten.

Lees meer nieuws over elektrisch rijden en download onze Bright-app.