©Unsplash

Satelliet-internet SpaceX op je telefoon: écht overal online?

Satelliet-internet SpaceX op je telefoon: écht overal online?

27 februari - 00:19 Laatste update: 00:24

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, heeft voor het eerst een bericht op X geplaatst door met een telefoon direct verbinding te maken met internet via zijn Starlink-satellieten. Binnenkort kunnen de eerste consumenten dat ook doen met hun eigen smartphone.

SpaceX biedt met zijn Starlink-dienst al jaren satelliet-internet aan via schotelantennes. Maar nu is het zelfs mogelijk om met een smartphone via de satellieten van het bedrijf verbinding met internet te maken. "Dit bericht werd verzonden via een SpaceX Direct to Cell-satelliet in de ruimte", luidde de post die SpaceX maandag op X heeft gezet.

Volgens een manager van SpaceX werd het bericht vanaf een telefoon verstuurd. Hij bevond zich in een vallei in het gebergte nabij de Californische stad Santa Cruz. SpaceX-baas Elon Musk feliciteerde het team. Hij zei dat de post 'van een normale smartphone rechtstreeks naar een SpaceX-satelliet was geplaatst, zonder speciale apparatuur ertussen'. 

Overal ter wereld online

SpaceX wil uiteindelijk wereldwijd 5G aanbieden via zijn satellieten. Het doel is om een einde te maken aan gebieden zonder mobiel bereik. In januari had het bedrijf al voor het eerst een sms-bericht via een Starlink-satelliet verstuurd.

De wereldwijde dekking komt er niet in één keer. De satellietdienst op mobiele telefoons wordt eerst in de Verenigde Staten uitgerold in samenwerking met de provider T-Mobile. De 'grote meerderheid van de smartphones' is volgens T-Mobile al geschikt om te verbinden met de Starlink-satellieten. Eerst beginnen SpaceX en T-Mobile met een sms-dienst, volgend jaar lanceren ze satellietdiensten voor bellen en mobiel internet.

SpaceX heeft verder al samenwerkingen aangekondigd met providers in onder meer Canada, Japan, Peru, Chili, Australië en Nieuw-Zeeland.

Lees meer nieuws over SpaceX en mis niets met onze nieuwe app.