©Unsplash

KPN haalt hoogste score ooit voor mobiel netwerk, Odido de beste met vast internet

KPN haalt hoogste score ooit voor mobiel netwerk, Odido de beste met vast internet

27 februari - 19:54 Laatste update: 19:54

KPN heeft de hoogste score ooit gehaald in de jaarlijkse mobiele netwerktest van het onderzoeksinstituut Umlaut. Vodafone en Odido scoren echter bijna net zo sterk. Wat vast internet betreft haalt Odido de hoogste score.

Umlaut test de netwerken van mobiele providers op allerlei punten. De kwaliteit van de verbinding wordt getest tijdens bellen en internetten in dorpen, steden, onderweg, lopend, in de auto en in en om de trein. In totaal zijn er 1000 punten te verdienen – alledrie de grote Nederlandse providers scoren hoger dan 970 en krijgen dus het predikaat 'outstanding'.

KPN staat met een score van 987 punten bovenaan, gevolgd door Odido met 978 punten en Vodafone met 970 punten. KPN heeft daarbij als enige de maximale score als het gaat om de kwaliteit en betrouwbaarheid van telefoongesprekken. Als je inzoomt op de verschillende onderdelen, valt op dat alledrie de providers wat bellen en internetten betreft vrijwel overal perfect of nagenoeg perfect scoren – behalve rondom treinstations.

KPN rondom de trein sterker

Daar zit het grote verschil voor KPN: bij de test 'lopen' bij de trein scoort KPN 99 procent voor bellen, terwijl Vodafone 95 procent en Odido 91 procent scoort. Wat data betreft scoort KPN rond stations 97 procent, waar dat bij Odido 92 en bij Vodafone 90 procent is. Ook is er gekeken naar de beleving van klanten: ook daar scoort KPN ietsje beter dan de concurrentie.

De hoge Nederlandse score is opvallend. "Het is niet alleen indrukwekkend dat alledrie de Nederlandse concurrenten presteren het cijfer ‘uitstekend’ behalen, zowel in het algemeen als in de betrouwbaarheid beoordeling, maar ook dat elk van hen zich heeft weten te verbeteren hun toch al sterke resultaten van de test van vorig jaar", aldus Umlaut-topman Hakan Ekmen.

Vast internet

Ook het vaste internet is vergeleken, en daar scoort Odido het hoogst. Ook hier zijn 1000 punten te behalen, opgebouwd uit de maximale downloadsnelheid, uploadsnelheid, latency en stabiliteit van het netwerk. Odido scoort 953 punten, nipt hoger dan de 951 punten van KPN en beiden genoeg voor het predikaat 'uitstekend'. Beide bedrijven zetten in op glasvezel.

Ziggo biedt bijna alleen kabelinternet en scoort alsnog een nette 942 van de 1000 punten, voor het predikaat 'zeer goed'. Ziggo scoort het beste wat betreft downloadsnelheid, maar blijft ietsjes achter wat betreft upload en latency.

Beter dan omringende landen?

Scoren we in Nederland dus flink beter dan in omringende landen? Een beetje, al zijn de verschillen niet meer zo groot als vroeger. Ook in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland wordt bijvoorbeeld 'uitstekend' gescoord met mobiele netwerken. Maar vergeleken met het Verenigd Koninkrijk scoort Nederland wel weer stukken beter. En ook wat de vaste lijn betreft wordt er goed gescoord in zowel Oostenrijk als Zwitserland, met zeker in het rijke Zwitserland ook 'uitstekend' als score.

Het kleine oppervlak van Nederland zal helpen bij de kleine score: het lukt hier gewoonweg sneller om een vrijwel landelijk dekkend netwerk te krijgen. Toch is het knap dat het alledrie de providers lukt om dat netwerk dus vrijwel overal op hoge snelheid en met hoge betrouwbaarheid te laten werken.

Het onderzoek van Umlaut belooft behoorlijk uitgebreid te zijn. Eigen testers van het bedrijf leggen vele kilometers af om testresultaten te verzamelen, daarnaast zijn er ruim een miljard testresultaten die via metingen in allerlei apps zijn binnengehaald, volgens het instituut met toestemming van de gebruikers.

Meer internet en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.