©Delta

Glasvezel-race gaat door: Delta matcht Odido's snelste internet van Nederland

Glasvezel-race gaat door: Delta matcht Odido's snelste internet van Nederland

15 januari - 10:40

4 Gbps, 5 Gbps, 8 Gbps: de race voor het snelste internet van Nederland gaat maar door. Odido stootte Delta onlangs van de troon, nu trekt de provider zijn topsnelheid weer gelijk met die van Odido, naar 8 Gbps dus.

Na KPN met 4 Gbps en Delta met 5 Gbps, kwam Odido in november met een 8 Gbps-abonnement. Dat laat Delta zich niet zomaar gebeuren: de provider verhoogt nu de snelheid van zijn snelste abonnement van 5 naar 8 Gbps, voor bestaande en nieuwe klanten.

Het Delta-abonnement met 8 Gbps krijgt de naam Unlimited Glasvezel & 5G Unlimited Mobiel. Standaard is het dus een combi-abonnement, waarbij gebruikers zowel een vaste als mobiele aansluiting krijgen: de 8 Gbps is alleen als die bundel beschikbaar. De bundel kost 125 euro per maand, dezelfde prijs die Delta eerder al vroeg voor dezelfde bundel maar dan met 5 Gbps-topsnelheid. Het mobiele 5G-abonnement heeft dus onbeperkt bellen en internetten.

Prijzen en snelheden lopen uiteen

Net als zijn concurrenten gebruikt Delta de XGS-PON-technologie om de hoge snelheid via glasvezel aan te bieden. Nu al zou die snelheid naar 10 Gbps kunnen, in de toekomst kan die snelheid met de huidige bekabeling nog veel hoger. Toch bieden de verschillende providers verschillende bundels tegen verschillende prijzen. Zo biedt KPN nu 4 Gbps als hoogste snelheid, voor 67,50 euro per maand. De 8 Gbps-verbinding van Odido kost 85 euro per maand.

Delta en Odido bieden op hun beurt ook weer een 2 Gbps-verbinding aan, allebei voor 60 euro per maand. KPN biedt die 2 Gbps dan weer niet. KPN, Delta en Odido vragen allemaal dezelfde 55 euro per maand voor het 1 Gbps-abonnement, maar stunten alledrie doorlopend met verschillende kortingen voor verschillende looptijden.

Lees meer over glasvezel.