©Apple

Apple komt binnenkort met 'doorbraak' op AI-gebied, belooft Tim Cook

Apple komt binnenkort met 'doorbraak' op AI-gebied, belooft Tim Cook

28 februari - 20:10

Apple heeft een achterstand in de race om generatieve AI-toepassingen te ontwikkelen, maar de iPhone-maker verwacht dit jaar nog een 'doorbraak' aan te kondigen. Dat zei Apple-ceo Tim Cook vandaag tijdens de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders van het bedrijf. 

Tim Cook ziet 'een ongelooflijk doorbraakpotentieel voor generatieve AI'. "Daarom investeren we momenteel aanzienlijk in dit gebied." De Apple-topman denkt dat AI enorme kansen biedt voor onder meer 'productiviteit en probleemoplossing'.

Het is nog niet helemaal duidelijk welke AI-producten Apple allemaal ontwikkelt. Toch is intussen bekend dat het bedrijf achter de schermen druk in de weer is met AI. Nadat gisteren het nieuws naar buiten kwam dat Apple de ontwikkeling van zijn elektrische auto heeft stopgezet, berichtten Amerikaanse media dat werknemers van dat project werden overgeplaatst naar de AI-afdeling. 

Maar het nieuws sijpelt eigenlijk al langer naar buiten. Begin februari liet Cook al weten dat het bedrijf uit Cupertino 'enorme hoeveelheden tijd en moeite' steekt in nieuwe AI-toepassingen. Die zullen later dit jaar bekendgemaakt worden, wellicht tijdens WWDC, Apple's jaarlijkse congres voor ontwikkelaars.

iOS 18

Tijdens die conferentie zal Apple waarschijnlijk ook iOS 18 aankondigen. Volgens Apple-kenner Mark Gurman van Bloomberg zal deze versie van het besturingssysteem een hoop AI-functies krijgen.

Een daarvan is een vernieuwde versie van Spotlight, waarmee je ook complexe vragen moet kunnen beantwoorden. Ook spraakassistent Siri zal een grote upgrade krijgen en moet daarmee 'slimmer dan ChatGPT' worden. 

Inhaalslag

Apple moet op AI-gebied een behoorlijk inhaalslag uitvoeren. Andere grote techbedrijven als Microsoft en Google hebben al veel eerder generatieve AI-toepassingen uitgebracht. Dat gebeurde echter niet zonder slag of stoot. Google moest zich deze maand nog excuseren voor AI-plaatjes die een tikkeltje te ver gingen bij het afbeelden van diversiteit. Ook de chatbot van Microsoft vertoont soms bizar gedrag.  

Lees meer nieuws over Apple en mis niets met onze Bright-app.