© Unsplash

Hebbes: EU heeft bewijs voor oneerlijke subsidie Chinese EV's

Hebbes: EU heeft bewijs voor oneerlijke subsidie Chinese EV's

6 maart - 16:31

De Europese Commissie zegt dat het bewijs heeft dat Chinese autobouwers subsidies krijgen om EV’s te produceren. Dat zorgt ervoor dat veel auto’s (te) goedkoop hun weg naar Europa vinden. Om oneerlijke concurrentie te vermijden, overweegt de Commissie om met terugwerkende kracht tarieven in te voeren voor geïmporteerde Chinese EV’s.

De Europese Commissie, het uitvoerende orgaan van de Europese Unie, startte in september vorig jaar een onderzoek naar de import van Chinese EV’s. Dinsdag publiceerde ze haar conclusies. De Commissie zegt in het document dat het genoeg bewijs heeft dat Chinese EV-bouwers subsidies krijgen van de Chinese staat. Dat heeft ertoe geleid dat Chinese EV’s goedkoop ‘gedumpt’ worden in Europa. 

Volgens de Commissie is de import van Chinese EV’s op jaarbasis toegenomen met 14 procent. De subsidies zouden daarbij een aanzienlijke rol spelen. Doordat Chinese EV’s goedkoop geïmporteerd worden, kunnen Europese automakers schade ondervinden, aldus de Commissie. Die schade zou moeilijk te repareren zijn indien de import aan dit tempo blijft doorgaan, zegt het orgaan.

Tarieven met terugwerkende kracht

Vanaf donderdag zal het in de EU daarom verplicht worden om personenwagens uit China te registreren. Dat heeft nog niet meteen een effect, omdat nog moet worden onderzocht hoe hard de markt verstoord wordt. 

Nadat het onderzoek is afgelopen, is het mogelijk dat er een importheffing wordt ingevoerd. Die zou dan ook van toepassing zijn op EV’s die geïmporteerd en geregistreerd werden voordat de maatregel van kracht werd. Het onderzoek zou volgens persagentschap Reuters tegen november worden afgerond. Echter zou de EU al vanaf juli voorlopige importheffingen kunnen invoeren. 

Meer elektrisch rijden en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.