© Unsplash

Europa mengt zich weer in nieuwe ruzie Epic en Apple

Europa mengt zich weer in nieuwe ruzie Epic en Apple

7 maart - 14:44

De Europese Commissie gaat zich buigen over een nieuwe ruzie tussen Epic Games en Apple. Daarbij wordt gekeken of de smartphonemaker zich aan Europese regelgeving heeft gehouden bij het schorsen van het developer-account van Epic.

Een gevoel van déjà vu bij dit bericht is niet onterecht: dit is namelijk niet de eerste keer dat Europa ging kijken naar een geschil tussen Epic en Apple. In 2021 diende de gamefabrikant een klacht in bij Brussel, omdat ze een oneerlijk voordeel zouden hebben met hun App Store. Andere bedrijven konden immers geen eigen appwinkel op de iPhone openen om de strijd met Apple aan te gaan.

Inmiddels heeft Europese regelgeving ervoor gezorgd dat Apple andere appwinkels op iOS moet toelaten. Sinds iOS 17.4 is dat deze week mogelijk.

Epic Games had plannen om dat ook te gaan doen, maar het developer account van het bedrijf werd eerder deze week geschorst. Volgens Epic had dat alles te maken met kritiek die hun CEO Tim Sweeney recent publiceerde over hoe Apple de nieuwe Europese regels heeft geïmplementeerd.

Apple om uitleg gevraagd

Een woordvoerder van de Europese Commissie vertelt nu aan TechCrunch dat ze Apple hebben gevraagd om uit te leggen wat er achter de schorsing schuilt, en hoe dit van toepassing is op de nieuwe wetgeving.

De Commissie kijkt ook of Apples implementatie van de regels in strijd is met twee andere wetten: de Digital Services Act en de Platform-to-Business Regulation. Het account dat je nodig hebt om een eigen appwinkel te beginnen is namelijk hetzelfde account gebruikt voor de App Store, wat mogelijk een oneerlijke situatie is.