© Unsplash

Ruzie Apple en Epic loopt wéér uit de hand: account Fortnite-maker geblokkeerd

Ruzie Apple en Epic loopt wéér uit de hand: account Fortnite-maker geblokkeerd

6 maart - 20:07 Laatste update: 20:29

Apple moet sinds woensdag in de EU alternatieve appwinkels toestaan op iOS. Dat komt doordat de Digital Markets Act (DMA) van kracht is geworden. Een van de bedrijven die zo’n appwinkel wil openen, is Fortnite-maker Epic Games, maar die plannen lijken nu in duigen te vallen.

Volgens Epic Games heeft Apple vandaag het ontwikkelaarsaccount van het bedrijf geblokkeerd. Dat account wilde Epic Games gebruiken om een appwinkel voor iOS te maken. Apple blokkeerde het account nadat Epic Games-ceo Tim Sweeney kritiek uitte over hoe het de nieuwe DMA-regels toepast. In een blogpost zegt Epic Games dat dit 'een ernstige schending van de DMA' is en dat 'Apple niet van plan is om echte concurrentie toe te staan op iOS-apparaten'.

'Onbetrouwbaar'

Epic Games deelde de brief die het ontving. Daarin beweert Apple dat Epic Games 'aantoonbaar onbetrouwbaar' is omdat het in het verleden al overeenkomsten gebroken zou hebben met Apple. Ook vindt Apple de kritiek van Sweeney een brug te ver. Die noemde het DMA-plan van het bedrijf ‘hete vuilnis’, een ‘horrorshow’ en ‘een sluw geval van kwaadwillige naleving’.

Sweeney reageerde intussen op X op de maatregelen van Apple. "Kritiek op Apple = onbetrouwbaarheid, in de sombere visie van het Apple-leiderschap op hun toekomstige relatie met app ontwikkelaars."

Fortnite naar de iPhone

Hoewel Apple roet in het eten gooit, is Epic Games nog altijd van plan om zijn belangrijkste product, de game Fortnite, weer naar iOS te brengen. Dat liet Sweeney weten tijdens een briefing, aldus verschillende angelsaksische media. Fortnite werd vier jaar geleden uit de Apple App Store gehaald nadat Epic Games de regels van het bedrijf had overtreden. Intussen vochten de twee bedrijven het al meermaals uit in de rechtbank, waarbij Apple de bovenhand nam.

Nu het bedrijf geen eigen appwinkel meer kan openen, zal de game wellicht via een andere app store aangeboden moeten worden. De eerste alternatieve appwinkel voor iOS is de App Marketplace van het Duitse Mobivention, die vanaf 7 maart online zal zijn. Ook het Oekraïense MacPaw wil binnenkort een eigen appwinkel aanbieden.

Luister ook onze podcast over de strijd om de appstores.

Lees meer iPhone-nieuws en mis niks met onze app.