©Unsplash

Apple verandert nóg meer op de iPhone: goed nieuws voor Google en Android

Apple verandert nóg meer op de iPhone: goed nieuws voor Google en Android

7 maart - 22:53 Laatste update: 8 maart - 15:51

De nieuwe EU-wet Digital Markets Act (DMA) dwingt Apple om nog meer veranderingen door te voeren. Nadat Apple sinds deze week op de iPhone concurrerende appstores toestaat, krijgen iPhone-gebruikers binnenkort nog meer mogelijkheden. Zo wordt het overstappen naar Android makkelijker gemaakt.

Uit een document dat Apple publiceerde over hoe het gaat voldoen aan de DMA, blijkt dat het bedrijf van plan is om iPhone-gebruikers over een jaar de keuze te geven om hun standaard navigatie-app te veranderen. Het hoeft dan niet meer Apple Kaarten te zijn, maar je kan ook bijvoorbeeld naar Google Maps overstappen.

Om aan de wetgeving te voldoen, kan je al je standaard browser aanpassen. In de toekomst gaat Apple zelfs toestaan dat je Safari verwijdert van je iPhone.

Switchen van iPhone naar Android

Een andere functie die er aankomt is het makkelijker overstappen naar Android. Of zoals Apple het noemt: een 'niet-Apple apparaat'. De iPhone-fabrikant gaat het makkelijker maken voor ontwikkelaars om een app te bouwen die je data overzet. Nu is het bijvoorbeeld nog lastig om je sms'jes en achtergronden over te zetten, en is het zelfs onmogelijk om bestanden, wachtwoorden of bookmarks van Safari over te zetten naar je Android.

In 2025 moet dit dus veranderen. Waar je je navigatie-app al in maart kan veranderen, zal je nog even moeten wachten met de overstap naar Android: waarschijnlijk komt die functie pas in het najaar van 2025 uit.

Lees meer over Apple, of abonneer je op onze nieuwsbrief.