Deze controversiële CEO wil TikTok misschien overnemen

Deze controversiële CEO wil TikTok misschien overnemen

11 maart - 11:31 Laatste update: 11:42

De Amerikaanse tak van social media-platform TikTok kan binnenkort in de verkoop komen te staan en de kopers staan al in de rij. Vooraan Bobby Kotick, voormalig CEO van gamebedrijf Activision-Blizzard, zo onthult The Wall Street Journal.

Volgens betrokkenen die WSJ sprak, zou Kotick met een groep partners al een aanbod hebben gedaan op het Chinese platform. Daarvoor nam hij direct contact op met TikTok-CEO Zhang Yiming. Het zou volgens de krant om een overname van honderden miljarden dollars gaan. OpenAI-directeur Sam Altman, van ChatGPT, zou ook benaderd zijn door Kotick om mee te werken, al is niet bekend of hij ook geld heeft neergelegd voor het aanbod.

Giftige cultuur

Bobby Kotick was dertig jaar lang CEO van Activision-Blizzard (bekend van games zoals Call of Duty en World of Warcraft). Hij bouwde het bedrijf op tot een van de grootste game-uitgevers ter wereld, maar creëerde ook een werkcultuur van seksuele intimidatie en discriminatie. Vorig jaar trof het bedrijf nog een schikking van 54 miljoen dollar in een rechtszaak over deze giftige cultuur. Activision-Blizzard is vorig jaar overgenomen door Microsoft en Kotick vertrok rond de jaarwisseling.

‘Buitenlandse tegenstanders’

Waarom de populaire videoapp TikTok plotseling in de etalage staat in de VS is ook opmerkelijk. Een nieuwe wet wordt woensdag mogelijk aangenomen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waarmee TikTok in het land beschikbaar mag blijven als het niet in handen is van ‘buitenlandse tegenstanders’. De Amerikaanse overheid ziet ByteDance, het Chinese bedrijf achter TikTok, als zo’n ‘tegenstander’.

Als het Huis van Afgevaardigden instemt met de wet, mag de Amerikaanse senaat zich er nog over buigen. President Biden steunt het wetsvoorstel ook, onthulde hij eerder al. Als de wet er eenmaal is, heeft ByteDance vijf maanden om TikTok te verkopen. Doen ze dat niet, dan dreigt de app te verdwijnen uit de Amerikaanse appwinkels.

Lees meer over TikTok en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.