©Apple

Wat is de toekomst van CarPlay na het cancellen van de Apple Car?

Wat is de toekomst van CarPlay na het cancellen van de Apple Car?

11 maart - 23:56

Apple trok onlangs de stekker uit zijn jarenlange project om een eigen elektrische auto te ontwikkelen. Kan die koerswijziging ook gevolgen hebben voor Apple CarPlay?

De Apple Car is gecanceld, maar de gebruikers van Apple CarPlay hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken. Het systeem, dat via de iPhone werkt op het infotainmentscherm in auto's van bijna alle grote merken, is in de tien jaar tijd dat het bestaat steeds populairder geworden. De lijst van automodellen die met CarPlay werken is erg lang.

Onlangs gaf Apple nog een voorproefje van de volgende generatie van CarPlay, die later dit jaar beschikbaar komt in de eerste auto's. De nieuwe versie toont meer informatie op het instrumentenpaneel, het tweede scherm bij het stuur. Ook kunnen functies zoals de radio en temperatuurregeling straks direct vanuit CarPlay worden afgehandeld. 

All-in voor CarPlay

Dat Apple geen ambities meer heeft om een eigen auto op de markt te brengen, betekent niet dat CarPlay de komende jaren niet verder wordt ontwikkeld. "Ik denk dat Apple op de korte termijn all-in is voor het nieuwe CarPlay. Dat blijft via de iPhone werken", zegt Bloomberg-journalist Mark Gurman, die over goede bronnen bij Apple beschikt. 

Apple werkt met elke autofabrikant samen aan aanpassingen in CarPlay, zegt Gurman. "Wat sommige mensen niet weten is dat de ontwerpen en de interface allemaal op maat zijn gemaakt. Apple moet dus met elke autofabrikant aan aparte gebruikersinterfaces werken."

Direct in auto's inbouwen?

Apple zou vergelijkbaar met Android Automotive ook een autosysteem kunnen maken dat in de auto's zelf draait, in plaats van via een iPhone. In zijn 10 jaar durende autoproject werkte Apple aan zulke native-software voor het infotainmentsysteem van de auto. Die software zou de iPhone-maker nu aan autofabrikanten kunnen verkopen. Maar zulke plannen lijkt Apple nog niet te hebben, zegt Gurman. "Ik heb niets gezien dat erop wijst dat ze op dit moment van plan zijn aanvullende software uit hun auto-onderzoek aan autofabrikanten te verkopen."

Gurman denkt dat uiteindelijk de CarPlay-software wel het beste in auto’s zelf ingebouwd moet worden. "Naarmate auto's geavanceerder worden, zou Apple eigenlijk zijn eigen software en hardware in de auto's zelf moeten inbouwen. Dus bij de eerste keer opstarten krijg je de Apple-ervaring, hoef je je geen zorgen te maken over de batterij van de telefoon en kun je de verwerking overbrengen naar de auto zelf - die krachtigere chips kan bevatten dan een telefoon. Google doet dit al met Android Automotive."

Lees meer Apple-nieuws en mis niks met onze nieuwe app.