Tesla Gigafactory Berlijn weer gestart na brandstichting

Tesla Gigafactory Berlijn weer gestart na brandstichting

14 maart - 15:14

Het licht brandt weer bij de Tesla Gigafactory in de buurt van Berlijn, een kleine week nadat milieuactivisten voor een stroomstoring zorgden. Dat deden ze door een elektriciteitsmast in brand te steken, uit protest tegen een uitbreiding van de fabriek.

De stroom keerde maandagavond terug in de grote fabriekshal bij Grünheide. Het officiële Tesla-kanaal op X plaatste er zelfs een video van.

De Tesla Gigafactory Berlijn is extra belangrijk voor Elon Musks strategie omdat het de zeer populaire Tesla Model Y produceert. Daarvan rollen er dagelijks zo’n 1.000 van de band, maar het is niet bekend of en hoeveel vertraging nieuwe leveringen hebben. Geschat wordt dat de stroomuitval Tesla ongeveer een miljard dollar gaat kosten. Ook zal het nog een paar dagen duren voordat de productie weer op volle snelheid is.

Niet de eerste aanslag

De brandstichting is opgeëist door ‘Vulkangruppe’. Deze groep milieuactivisten stak op 5 maart een elektriciteitsmast in brand die een grote stroomstoring veroorzaakte. In 2021 zou dezelfde groep ook al een aanslag hebben gepleegd op de stroomvoorziening, om de bouw van de fabriek tegen te houden.

Kappen met het kappen

Musk ligt sowieso al langer in de clinch met Duitse activisten, omdat ze tegen een uitbreiding van de Gigafactory zijn. Daarvoor moet meer dan 100 hectare bos gekapt worden en dat ligt ook dicht bij een beschermingsgebied voor drinkwater. De protesten buiten de fabriek gingen de afgelopen dagen door, ondanks de stroomuitval. Om het personeel een hart onder de riem te steken, was Musk afgelopen woensdag bij de Gigafactory aanwezig voor de productiestart.

Lees meer over elektrisch rijden en abonneer op onze nieuwsbrief.