Een van de grootste internetstoringen ooit treft 12 landen in Afrika

©Pexels

Een van de grootste internetstoringen ooit treft 12 landen in Afrika
15 maart om 01:32
Laatste update: 15 maart om 01:32

Grote delen van West- en Centraal-Afrika kampen sinds donderdag met slechte internetverbindingen. De storing is een van de grootste ooit en is ontstaan nadat een belangrijke onderzeese internetkabel beschadigd is geraakt. Inmiddels worden er al in twaalf landen internetproblemen gemeld.

Onder de landen die getroffen zijn door de grote internetstoring zijn Ghana, Ivoorkust, Liberia en Burkina Faso. De oorzaak is schade aan een of meerdere onderzeese glasvezelkabels. De verbindingen waren donderdagavond laat nog niet hersteld. Het internetverkeer van de getroffen bedrijven wordt omgeleid via de Google Equiano-kabel, maar volgens onderzoekers van NetBlocks 'nam de connectiviteit in de loop van de dag steeds verder af'.

Minstens een dozijn landen zijn getroffen door de storing. Ivoorkust is een van de landen die het zwaarst getroffen is. Daar leidde het tot zorgen over de werking van essentiële diensten. "Dit wijst echter op iets groters. Dit is een van de ernstigste storingen ooit", zegt Isik Mater, onderzoeksdirecteur bij NetBlocks, in The Guardian.

Geen capaciteit meer na omleidingen

In de loop van de dag kwamen uit steeds meer Afrikaanse landen meldingen over storingen. De gevolgen van kabelstoringen nemen toe naarmate netwerken hun verkeer omleiden. Daardoor bereiken de andere verbindingen mogelijk hun beschikbare capaciteit, aldus Mater. "De eerste verstoring kan een fysieke onderbreking zijn, maar daaropvolgende problemen kunnen van technische aard zijn."

Lees meer nieuws over internet en mis niets met onze app.