©Interlune

Dit bedrijf wil een lucratieve grondstof gaan delven op de maan

Dit bedrijf wil een lucratieve grondstof gaan delven op de maan

15 maart - 16:53 Laatste update: 18:37

Mijnen naar Helium-3 op de maan: dat klinkt als een zin uit een science-fiction film. Maar twee oud-medewerkers van Jeff Bezos’ Blue Origin ruimtebedrijf, zijn een nieuwe start-up begonnen die precies dat wil gaan doen.

De maan is weer hot nu NASA en ook andere ruimtevaartorganisaties plannen hebben voor nieuwe bemande missies. Alleen, net als in de ruimtevaart hoogtijdagen van de jaren ’60, is het vooral nog een prestigekwestie. Er valt nog niet veel te verdienen aan de maan, en daar komen Interlune en Helium-3 in het spel.

Voormalig Blue Origin-president Rob Meyerson en chief architect Gary Lai, richtten Interlune in 2022 op en kondigden deze week aan dat ze 15 miljoen dollar aan investeringen verzameld hebben voor hun start-up. Het doel is om samen te werken met onder andere NASA om Helium-3 te mijnen op de maan.

Gelijk klanten voor helium-3

Tegenover Ars Technica geeft Meyerson toe dat ze letterlijk extreem hoog mikken met het plan, maar dat ze willen bewijzen dat er geld valt te verdienen met reizen naar de maan. “Helium-3 is de enige grondstof daar waarvan de prijs hoog genoeg is voor een retourreis naar de maan. Er zijn ook nu meteen genoeg klanten voor te vinden."

Zeldzaam op aarde

Helium-3 is een stabiele isotoop van helium en komt veel voor op de maan, omdat het door zonnewind daarheen is gebracht. Het is niet schadelijk voor mensen, maar doordat de atmosfeer van de aarde het filtert, is het zeer zeldzaam hier. Je kunt het genereren met nucleaire wapens, wat uiteraard niet zo’n populair idee is.

Een liter helium-3 kost zo duizenden dollars en de medische en quantum computing industrieën hebben er veel interesse in. Het wordt ook gebruikt als brandstof bij kernfusie-experimenten en kan dus in de toekomst nog veel belangrijker worden.

Interlune heeft een proces ontwikkeld waarmee het het gas uit het maanoppervlak kan filteren. In 2026 willen ze hun eerste demonstratie plannen en zo stap voor stap vanaf 2030 vaste ladingen helium-3 terugsturen naar de aarde. Naast NASA kijken ze ook naar SpaceX en Blue Origin, die allebei herbruikbare maanlanders aan het ontwikkelen zijn.

Lees meer over de maan of abonneer je op onze gratis nieuwsbrief.