©Pexels

Microsoft wekt weer irritatie met deze nieuwe popups in Windows

Microsoft wekt weer irritatie met deze nieuwe popups in Windows

15 maart - 20:34 Laatste update: 20:45

Ze zijn terug van weggeweest in Windows: de irritante pop-up advertenties voor Microsofts eigen AI-chatbot en zoekmachine Bing. Gebruikers van Windows dachten eerst dat het om malware ging, maar het bedrijf bevestigde dat het zelf achter de advertentie zit.

De softwaregigant kwam vorig jaar voor het eerst met zo'n pop-up, die over andere apps heen werd getoond. Een nogal agressieve manier om de gebruiker van Google en Chrome naar Bing en Edge te brengen, toch?

Na een korte pauze sinds afgelopen zomer worden de pop-ups nu weer in het gezicht geduwd, blijkt uit meldingen van verschillende Windows-gebruikers. Zij vroegen zich de afgelopen dagen af of de advertenties echt van Microsoft zijn, of dat het om malware gaat. Ze vonden namelijk geen rare dingen in de Task Manager van Windows en de pop-up zelf zag er nogal korrelig uit.

Eenmalige notificatie

Tegenover The Verge bevestigt Microsoft dat het gaat om een legitieme, eenmalige notificatie. Volgens een woordvoerder moet die mensen "de keuze geven om Bing als standaard zoekmachine in te stellen in Google Chrome". Je kunt de notificatie uitzetten, maar hoe precies zegt Microsoft er niet bij.

De Windows-maker probeert zijn gebruikers al jaren richting de eigen diensten te duwen. Zo verschenen er eerder al pop-ups in de Google Chrome-browser en de Windows taakbalk. Ook drong het bedrijf in 2020 zijn Edge-browser op aan gebruikers, door deze na een Windows Update tot standaard internetbrowser te verheffen.

Microsoft lanceerde deze week zijn betaalde AI-tool Copilot Pro in Nederland. Lees hier wat je daarmee kunt.

Lees meer nieuws over Microsoft en mis niets met onze nieuwsbrief.