©Pexels

Nóg meer problemen na update macOS Sonoma: hier klagen Apple-gebruikers over

Nóg meer problemen na update macOS Sonoma: hier klagen Apple-gebruikers over

18 maart - 20:56 Laatste update: 21:00

Een update klinkt meestal goed. Toch blijkt het in sommige gevallen raadzaam om even af te wachten. Dat geldt nu ook voor de laatste update van macOS, dat een aantal frustrerende bugs lijkt te bevatten. We zetten op een rij waar Apple-gebruikers na de update naar macOS Sonoma 14.4 last van hebben.

Anderhalve week geleden bracht Apple zijn nieuwste macOS-software uit: versie Sonoma 14.4. Deze nieuwe versie blijkt echter niet alleen een verbetering. Zo melden tal van gebruikers dat de update voor dusdanig veel problemen zorgt dat zij hun dagelijkse taken niet eens kunnen uitvoeren. Oftewel, misschien toch even wachten met upgraden totdat Apple de problemen op de achtergrond aan het verhelpen is.

USB en monitors

Een deel van de klachten gaat over USB-hubs en monitoren met USB-poorten, waarbij verschillende meldingen van muizen, toetsenborden en andere apparaten niet meer door de software worden opgepikt. Hoewel Apple momenteel hard werkt aan een fix hiervoor, hebben sommige gebruikers een tussenoplossing gevonden door de instelling "Toestaan dat accessoires verbinding maken" te wijzigen naar "Vragen om nieuwe accessoires". Je vindt deze instelling in het gedeelte Systeemvoorkeuren - Beveiliging - Privacy en Beveiliging.

Java-software

Vorige week waarschuwde Oracle, het bedrijf achter Java, al voor het probleem van de update, waarbij Java-processen op Macs "onverwachts kunnen stoppen". Bovendien zou het probleem niet te vermijden zijn met een tussentijdse oplossing of workaround. Je kunt daarnaast niet terugkeren naar de vorige configuratie, tenzij je een volledige back-up hebt gemaakt van je systeem voordat je de OS-update uitvoerde (de meeste mensen hebben dit echter waarschijnlijk niet gedaan).

Printen

Naast USB- en Java-problemen, kan de update ook je driver beschadigen of zelfs verwijderen. Blijkbaar zou de software die verantwoordelijk is voor het afdrukken via een netwerk te zijn verwijderd. Hierbij lijken overigens vooral HP-printers het slachtoffer te worden. Sommige mensen hebben een tijdelijke oplossing gevonden door bepaalde processen in Systeemvoorkeuren > Privacy & Beveiliging volledige schijftoegang te verlenen. Een meer doelgerichte oplossing laat echter nog op zich wachten.

Audio plug-ins

Tot slot lijkt lijken er zich ook problemen voor te doen bij plug-ins voor audio, waaronder die van Universal Audio, wanneer deze worden gebruikt voor bijvoorbeeld Apple's eigen Logic Pro om muziek mee te maken. Je zou dit problemen echter moeten kunnen omzeilen door tijdelijk een audiobewerkingsprogramma (DAW) in te stellen in combinatie met het gebruik van de iLok License Manager-applicatie in de Rosetta-modus.

Wachten op 14.4.1

Hoewel onduidelijk is wat er precies is fout gegaan bij Apple's software-update, is het wel duidelijk dat als je de update nog niet hebt geïnstalleerd je hem beter kan uitstellen. Dus, wanneer de pop-up verschijnt om je macOS-software te updaten: klik op Annuleren. Hopelijk worden de problemen snel opgelost. Deze gecorrigeerde update zal waarschijnlijk 14.4.1 zijn.

Lees meer nieuws over Apple en mis niets met onze nieuwsbrief.