© BAM

Deze opslagbatterij bestaat uit 2000 gerecyclede fietsaccu’s

Deze opslagbatterij bestaat uit 2000 gerecyclede fietsaccu’s

20 maart - 08:55

De bouwfirma BAM heeft een paar opslagbatterijen in gebruik genomen die gemaakt zijn uit 2.000 gerecyclede fietsaccu’s. De batterijen doen vooral dienst als buffer tijdens piekmomenten.

De eerste batterij bevindt zich op het experimentele laadplein van BAM in Den Bosch. Ook in Waalwijk, waar BAM wegenwerken uitvoert, staat er een. De batterijen worden onder andere gebruikt om elektrische voertuigen en bouwmateriaal te laden. Op het exemplaar in Den Bosch voert BAM ook wat experimenten uit, onder meer om te meten welke impact zo'n batterij heeft op congestiemanagement. 

Volgens Bram de Mooij, directeur Productie bij BAM Infra Nederland, worden de batterijen vooral gebruikt wanneer het stroomnet overbelast is. Dat vertelde hij in een persbericht. Het net raakt tijdens piekmomenten steeds vaker overbelast, zegt de Mooij, omdat zowel huishoudens als de industrie vaak op hetzelfde moment laden, namelijk in de avond.

Lichte stroomaansluiting

De batterijen werden gemaakt door het Nederlandse bedrijf Refurb Battery. Om een batterij te laden, is slechts een lichte stroomaansluiting van 3 x 63 ampère nodig, zegt Refurb Battery op zijn website. In een batterij zitten zo’n 46.000 batterijcellen, oorspronkelijk van 2.000 Fietsaccu's. 

Meer over energie en blijf op de hoogte met onze app.