Elektrische SUV BMW Vision Neue Klasse X heeft wel ‘vier supercomputers’

Elektrische SUV BMW Vision Neue Klasse X heeft wel ‘vier supercomputers’

21 maart - 14:27 Laatste update: 14:59

BMW heeft de conceptversie van zijn volgende elektrische SUV onthult en wil eind volgend jaar een productieversie gaan leveren. Meestal komt niet alles van de conceptversie daarin, maar qua rijhulpsystemen beweren de Duitse ontwerpers dat de BMW Vision Neue Klasse X met “vier supercomputers” komt.

Met de Vision Neue Klasse X laat BMW alle nieuwe technologie en ontwerpen zien die ze overwegen voor hun auto’s in de komende jaren. Zo heeft de SUV ronde batterijcellen, die efficiënter elektriciteit opslaan, waardoor de actieradius tot wel 30 procent moet toenemen. Hoeveel kilometer de Neue Klasse X precies kan rijden is niet bekend. Wel moet de vernieuwde 800 volt architectuur laden sneller maken. BMW beweert wel 30% vlotter, waardoor het mogelijk wordt om 300 kilometer bij te laden in slechts tien minuten. Uiteraard moet je dan wel bij de juiste snellader staan.

'Kwantumsprong' voor zelfrijdende auto's

Tijdens de persconferentie begon Frank Weber, verantwoordelijk voor development bij BMW, over vier supercomputers in de Neue Klasse X. Twee daarvan verbeteren constant de rijervaring van de auto, bijvoorbeeld door het stuurgedrag, de aandrijving en de vering voor je aan te passen. De andere twee supercomputers werken aan het grote aantal rijassistentiesystemen dat de nieuwe BMW’s gaan meekrijgen. Weber ging zelfs verder en verwacht dat een van de supercomputers een ‘kwantumsprong’ zal maken voor zelfrijdende auto’s. Die heeft het ook wel nodig, kijkend naar hoe de huidige rijhulpsystemen in de tests scoren.

De BMW Vision Neue Klasse X heeft een wild uiterlijk, van buiten en van binnen, omdat het een conceptversie is. Volgend jaar moet een productieversie uitkomen van de elektrische SUV, die qua formaat vergelijkbaar wordt met de BMW X3.

Lees meer auto-nieuws en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.