© Unsplash

Ford gaat met twee betaalbare EV's de strijd aan met Tesla en Chinese automerken

Ford gaat met twee betaalbare EV's de strijd aan met Tesla en Chinese automerken

19 maart - 21:03

Ford is van plan om twee betaalbare elektrische auto's op de markt te brengen. Het Amerikaanse bedrijf ontwikkelt een kleine elektrische pick-up en een SUV. Beide auto’s krijgen een vanafprijs van zo'n 25.000 dollar.

De dreiging van goedkope elektrische auto’s uit China maakt westerse automakers steeds nerveuzer. Om die reden wil Ford snel een versnelling hoger schakelen met de productie van een betaalbaar EV-platform. Volgens Bloomberg gaat op dat platform zowel een SUV als een pick-up gebouwd worden.

Momenteel werken er minder dan 100 werknemers aan het project, meldt Bloomberg. Daardoor is het mogelijk om snel van richting te veranderen moest dat nodig zijn. Het is de bedoeling om de SUV tegen 2026 op de markt te kunnen brengen, voor een prijskaartje van 25.000 dollar.

Daarna volgt een kleine elektrische pick-up, die ongeveer evenveel moet kosten. Vervolgens is er een mogelijkheid voor een derde kleine auto, specifiek ontworpen voor ride-hailing.

Goedkopere batterijen

Om de kostprijs zo laag mogelijk te houden, wil Ford lithium-fosfaataccu’s gebruiken in plaats van de gangbare lithium-ionaccu’s. De accu’s die Ford wil gebruiken hebben een lagere energiedichtheid en langere laadtijden, maar zijn een stuk goedkoper.

Het doel is dan ook om snel winstgevend te worden. Volgens Bloomberg is Ford van plan om na een jaar al winst te draaien met de elektrische SUV. Ter vergelijking: dit jaar verwacht de automaker zo’n 5,5 miljard dollar te verliezen in het EV-segment.

Tegelijkertijd schuift Ford plannen voor grotere EV’s op de lange baan. Een elektrische pick-up met drie zitrijen zal later worden uitgebracht dan aanvankelijk gepland. Dat bevestigen meerdere bronnen met kennis van de plannen aan Bloomberg.

Tesla Model 2

Ford is niet de enige automaker die werkt aan elektrische auto's van rond 25.000 euro. Ook Tesla wil zijn aanstaande Model 2 voor een vergelijkbare prijs verkopen, maar het bedrijf zou pas in 2027 grote aantallen van die betaalbare EV kunnen produceren.

Lees meer over elektrisch rijden en mis niets met onze nieuwe app.