©Pexels

Apple maakt onoplosbare fout: chips niet goed beveiligd

Apple maakt onoplosbare fout: chips niet goed beveiligd

21 maart - 20:14 Laatste update: 20:26

Er is een nieuwe kwetsbaarheid ontdekt in de chips van Apple's M-serie, die in de computers van het bedrijf zitten. Maar in tegenstelling tot andere lekken in de beveiliging, is deze kwetsbaarheid niet makkelijk op te lossen door een update uit te brengen. De enige mogelijkheid om je computer ertegen te beschermen, is door hem trager te maken.

Het lastige van deze nieuwe kwetsbaarheid is dat hij zit ingebakken in de hardware van de Apple M1- en M2-chip zelf. De kwetsbaarheid zit namelijk in een functie van de chip die voorspelt welke inhoud je nodig zal hebben en deze alvast laadt voordat je de inhoud zelf hebt geopend. Hackers kunnen door de fout in de beveiliging uiteindelijk toegang krijgen tot geheime encryptiesleutels. Die houden normaal je data veilig, maar je informatie loopt natuurlijk gevaar als die sleutel in de handen van kwaadwillenden valt.

Enige oplossing: een trage computer

Er lijkt maar een oplossing te zijn om geen last te hebben van de kwetsbaarheid, en dat is als de ontwikkelaars die code schrijven voor je computer er iets aan doen. Zij moeten extra beveiliging inbouwen in cryptografiesoftware. Helaas kan dit leiden tot minder goede prestaties van je computer, omdat het de chip meer moeite kost om de cryptografie uit te voeren.

Gelukkig is er een lichtpuntje voor iedereen die nu bezorgd is dat hij een trage MacBook zal krijgen. Als deze nieuwe beveiliging is ingebouwd, zal het alleen de prestaties verlagen bij apps die cryptografie gebruiken. Dat betekent dat veel apps er geen last van hebben en even snel blijven.

Het beveiligingslek in de chips in de MacBook, iMac en Mac mini komt naar buiten, terwijl gebruikers van de Apple-computers sinds de update van macOS Sonoma ook al kampen met een waslijst aan bugs.

Lees meer over Apple, of abonneer je op onze nieuwsbrief.