De volgende grote rechtszaak voor Apple: weer een miljardenboete op komst?

© Unsplash

De volgende grote rechtszaak voor Apple: weer een miljardenboete op komst?
21 maart om 16:12
Laatste update: 21 maart om 16:12

Na een miljardenboete voor machtsmisbruik in Europa, gaat ook het Amerikaanse ministerie van Justitie Apple aanklagen. De techreus wordt ervan beschuldigd een monopolie gecreëerd te hebben op de smartphonemarkt.

Apple heeft volgens de regering een smartphone-monopolie gecreëerd door bepaalde apps van derde partijen te blokkeren, inclusief mobiele cloudstreamingdiensten en digitale betaaldiensten. Ook zouden ze de functies van andermans smartwatches onrechtmatig hebben ingeperkt. Het is de derde keer in 14 jaar tijd dat Apple om machtsmisbruik in de VS wordt aangeklaagd.

De Amerikaanse regering beet zich al eens eerder in de machtsstrijd tussen de iPhone-maker en andere bedrijven.

De iPhone-fabrikant ontkent alle beschuldigingen: "deze rechtszaak bedreigt alles van wat we zijn en de principes waardoor Apple-producten zich onderscheiden op een zeer competitieve markt", aldus een woordvoerder van het bedrijf. "Is de zaak succesvol, danm zou dat ons verhinderen bij hem maken van het soort technologie dat mensen van Apple verwachten." Apple beklemtoont zich te gaan verzetten tegen de aanklacht.

Ook strijd in Europa

Apples boete van 1,8 miljard euro in Europa was om vergelijkbare redenen: het bedrijf zou Spotify oneerlijk hebben behandeld, omdat zij een hoge commissieprijs via de App Store moesten betalen terwijl Apple Music dat niet hoeft.

Nieuwe Europese wetgeving verplichtte Apple recent om alternatieve appwinkels toe te laten en gebruikers een standaardbrowser te laten kiezen, zodat concurrenten ook een kans hebben op iOS.

Hoe de Amerikaanse zaak gaat aflopen valt nog te bezien. Maar als Apple schuldig wordt bevonden, kan dat tot wederom een hoge boete leiden.

Lees meer over Apple en abonneer op onze nieuwsbrief.