Wéér een bug treft Apple-gebruikers: een vervelend probleem met iCloud

© Unsplash

Wéér een bug treft Apple-gebruikers: een vervelend probleem met iCloud
19 maart om 22:46

Sinds de release van Sonoma 14.4, de nieuwste macOS-update van Apple, hebben gebruikers last van relatief veel bugs. Er is nu een nieuw probleem opgedoken, en die gaat over opgeslagen versies van bestanden in iCloud Drive.

Als je in macOS 14.4 de instelling 'Optimaliseer opslag op Mac' gebruikt en een bestand verwijdert uit de lokale iCloud Drive-opslag, bestaat de kans dat alle eerdere versies van dat bestand voor altijd verloren gaan. Dat ontdekte Apple-fanaat Howard Oakley van The Eclectic Light Company. Normaal gezien worden opgeslagen versies van een bestand nog steeds bewaard, zelfs als je ze uit de lokale opslag van iCloud Drive verwijderde.

Niet in eerdere versies

Deze bug treedt niet op in eerdere versies zoals macOS Sonoma 14.3 of macOS Ventura, zegt Oakley. Alleen macOS 14.4-gebruikers zijn getroffen. De Mac-expert raadt aan om ofwel geen bestanden op te slaan op iCloud Drive als je macOS 14.4 hebt, of de functie 'Optimaliseer opslag op Mac’ uit te schakelen.

Om opslagoptimalisatie uit te zetten, ga je naar Systeeminstellingen. Vervolgens klik je op Apple ID en ga je naar iCloud. Hier kan je kiezen om 'Optimaliseer opslag op Mac' uit te zetten. Volgens Macrumors zet je de functie het beste twee keer aan en uit, omdat die wel eens vanzelf terugspringt. 

Waslijst aan bugs

Gebruikers hebben meer problemen gemeld na de update naar macOS Sonoma, waaronder met USB-hubs en monitoren, Java-software, printdrivers en audio plug-ins. Dat maakt het voor sommige mensen moeilijk om dagelijkse taken uit te voeren.

Hoewel voor sommige zaken tijdelijke oplossingen zijn gevonden, zal je wellicht moeten wachten tot de volgende update, Sonoma 14.4.1, voor alle problemen zijn opgelost. 

Lees meer nieuws over Apple en mis niets met onze nieuwsbrief.