© Microsoft

Nieuwe Surface-laptops hebben één grote vernieuwing en die zit op het toetsenbord

Nieuwe Surface-laptops hebben één grote vernieuwing en die zit op het toetsenbord

21 maart - 21:09

Microsoft heeft zijn nieuwe zakelijke Surface-laptops onthuld en kwam daarbij met een handige nieuwe functie. Het toetsenbord is aangepast aan de huidige tijd, waarin generatieve AI een steeds belangrijkere rol speelt. Op de nieuwe laptops zit nu een speciale knop voor Microsofts AI-assistent Copilot.

Microsoft is niet de enige die zo'n Copilot-knop toevoegt, aangezien Lenovo, Dell en HP ook al computers aangekondigd hebben die een Copilot-knop hebben. Met deze nieuwe knop kan je met één druk op de knop Copilot openen en al je moeilijke vragen aan de AI voorleggen. De knop zit links van de pijltjestoetsen en rechts van de spatiebalk.

De nieuw aangekondigde laptops, de Surface Pro 10 en Surface Laptop 6, zijn er voorlopig alleen voor de zakelijke markt. De consumenten-versies volgen waarschijnlijk in mei.

Oneerlijke concurrentie?

Het is nog wel de vraag of je deze Copilot-knop in de EU ook kan gebruiken om andere AI-assistenten op te roepen, zoals die van Google. Na alle rechtszaken rondom oneerlijke concurrentie bij Apple, is het moeilijk voor te stellen dat de EU het goed vindt om een knop op het toetsenbord te maken die Copilot zo voortrekt ten opzichte van Google Gemini en ChatGPT.

Surface Pro 10 en Laptop 6

De nieuwe Surface Pro 10 is een convertible die je ook als tablet kunt gebruiken en begint vanaf 1399 euro. De Surface Laptop 6 is een traditionele laptop en kost hetzelfde.

Beide laptops zijn ook een stuk repareerbaarder en er komen versies met ondersteuning van 5G. De laptops zijn voorzien van Intel Core Ultra-chip, die beschikken over Neural Processing Units (NPU's) voor AI-taken.  

Lees meer nieuws over Microsoft en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.