© Pexels

Notepad gaat nóg meer op Word lijken met deze grote update

Notepad gaat nóg meer op Word lijken met deze grote update

21 maart - 22:09

Ook op een kladblok ontkom je niet meer aan de spellingscontrole. Dit is geen vervroegde 1 aprilgrap, maar een nieuwe functie op het digitale kladblok in Windows. Daarmee krijgt de app Notepad van Microsoft steeds meer functies die Word ook heeft.

Als je voortaan iets verkeerd typt in Kladblok/Notepad, krijg je de bekende rode zigzag onder je tekst. Net als in Word kan je vervolgens op het woord klikken om een spellingssuggestie te krijgen. En als je nog niet het vertrouwen in de autocorrectie kwijt bent geraakt, kan je ook die gebruiken om automatisch je fouten aan te passen.

Als je zelf de autocorrectie of de spellingscontrole liever vermijdt, dan kan dat natuurlijk ook. In de instellingen kan je de functie tijdelijk, permanent, of voor bepaalde bestandstypen uitschakelen.

Standaard uit bij bepaalde bestanden

Omdat de app ook gebruikt wordt om code te schrijven voor computerprogramma’s, heeft Microsoft de spellingscontrole standaard al uitgezet bij bestandstypes die veel gebruikt worden bij coderen. Zo krijg je geen bestand met overal rode zigzaglijnen onder je code. 

De spellingscontrole is voor nu alleen nog beschikbaar voor testers, maar zal later voor iedereen op Windows 11 beschikbaar worden.

Nog meer nieuwe functies

Als je Notepad al een tijdje niet geopend hebt, is het misschien tijd om dat weer eens te doen. Microsoft is namelijk flink aan de slag gegaan met de app en heeft tot nu toe ook al een donkere modus en een functie voor automatisch opslaan toegevoegd. Bovendien heeft de app een virtuele fidgetspinner, die je ziet als je met je rechtermuisknop op de instellingenknop klikt.

Ook een integratie met Microsoft Copilot komt eraan. Wel zo handig nu steeds meer laptops een eigen Copilot-knop krijgen.

Lees meer nieuws over Windows en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.