©Unsplash

5 miljoen Nederlandse e-mailadressen bij criminelen gevonden: check je adres

5 miljoen Nederlandse e-mailadressen bij criminelen gevonden: check je adres

28 maart om 09:00

Lijsten met onder andere 5 miljoen Nederlandse e-mailadressen zijn gevonden bij cybercriminelen, die deze adressen actief misbruikten voor phishing. Controleer nu of je daar tussen zit.

Kreeg je de afgelopen tijd valse e-mails die van de Kamer van Koophandel of DigiD leken te komen? Dan is er een kans dat je op deze lijst met e-mailadressen staat.

Mensen die na zo'n e-mail hun gegevens achterlieten, werden volgens de NOS een dag later door een neppe bankmedewerker gebeld met de boodschap dat ze waren gehackt. Vervolgens werden de slachtoffers gevraagd om een programma te installeren op hun computer, dat werd gebruikt om via internetbankieren geld te stelen.

Check je e-mailadres

Op de website van de politie kun je controleren of jouw e-mailadres op de lijst staat. Als dat het geval is, krijg je een e-mail met tips over hoe je jezelf tegen phishing kunt beschermen.

De verdachten die de lijst met e-mailadressen in bezit hadden zijn aangehouden. Dergelijke lijsten worden echter vaak doorverkocht, waardoor het mogelijk is dat je nog steeds doelwit bent van phishing. Daarom is het belangrijk om altijd alert te blijven.

Lees meer over cybercrime, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.