Deze medisch inplanteerbare batterij laadt zich op met jouw zuurstof

Deze medisch inplanteerbare batterij laadt zich op met jouw zuurstof

29 maart - 11:06 Laatste update: 11:38

Machines worden al veel langer in het lichaam geplaatst, bijvoorbeeld een pacemaker voor je hartritme. Die lopen op batterijen die helaas niet je hele leven meegaan. Een nieuwe studie wil dit veranderen en test een batterij die zuurstof uit je lichaam haalt voor het opladen.

Een Chinees onderzoeksteam heeft deze week in het onderzoekstijdschrift Chem hun bevindingen gedeeld. Ze hebben kleine batterijen geplaatst in ratten, die zuurstof uit hun bloed haalden om stroom te genereren. Het resultaat was dat iedere rat zo’n 1.3 tot 1.4 Volt kon produceren. Niet genoeg om een medisch apparaat aan de praat te krijgen, maar de onderzoekers zien genoeg reden om grotere batterijen te ontwikkelen. De ratten hadden namelijk geen enkele last van de aanpassing.

Vermoedelijk komt dit omdat de batterijen bestaan uit materialen die goed in het lichaam kunnen bestaan. De elektrodes die stroom opwekken, zijn bijvoorbeeld van een sodium-gebaseerde legering en extreem poreus goud.

Stabiele stroomproductie

De beestjes toonden volgens schrijver Xizheng Liu geen enkele ontsteking na de operatie. Het haar op hun rattenruggetjes groeide ook binnen 4 weken terug. Wel was de stroomproductie in het begin wisselvallig, maar dat veranderde gaandeweg. “Het bleek dat de wonden en aderen rondom de batterij tijd nodig hadden om te genezen, voordat de batterij stabiel stroom kon produceren”, aldus Liu. “Dit was een verrassing en een interessante vondst, want het betekent dat de batterij ook kan helpen in het monitoren van wondgenezing.”

Geschikt voor kankerbestrijding?

Liu gaat zelfs verder en ziet een mogelijke rol voor de batterij in tumorbestrijding. “Omdat tumoren gevoelig zijn voor een zuurstofrijke omgeving, kan de zuurstof gebruikende batterij misschien helpen om de kanker uit te hongeren. Het is ook mogelijk om er hitte mee te genereren en zo kankercellen te doden.”

Lees meer over energie of schrijf je in voor onze nieuwsbrief