© Infiniti

In deze auto kun je handsfree bellen, zonder dat je passagiers het horen

In deze auto kun je handsfree bellen, zonder dat je passagiers het horen

30 maart - 17:45

Infiniti, de luxedivisie van automaker Nissan, heeft in de VS de nieuwste versie van de luxe-SUV QX80 onthuld. De auto is uitgerust met een opvallend snufje.

De nieuwe QX80 is uitgerust met een functie voor ‘geïndividualiseerde geluidszones’, waardoor elke inzittende van de auto zijn of haar eigen audio kan beluisteren zonder hoofdtelefoon, terwijl anderen in de auto geen geluid horen. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk voor de bestuurder om handsfree te bellen, terwijl de passagier ernaast naar muziek luistert, zonder dat zij elkaar storen. Ook de persoon die gebeld wordt, hoort enkel het geluid van de chauffeur.

Dit systeem werkt door speakers te plaatsen in de hoofdsteunen van de bestuurders- en passagiersstoel. Deze speakers produceren geluid dat alleen door de persoon in die specifieke stoel kan worden gehoord. Tegelijkertijd wordt noise-cancelling gebruikt om andere geluiden in de auto te dempen. Infiniti zegt op zijn website dat niet 100 procent van het externe geluid gedempt wordt. 

Enkel met de ingebouwde stereo

De functie om telefoongesprekken te maskeren werkt enkel wanneer er muziek wordt afgespeeld op de ingebouwde stereo. Het systeem werkt namelijk door de digitale muziektrack te lezen. Die informatie wordt gebruikt om tegenovergestelde geluidsgolven te genereren vanuit de ingebouwde speakers, die het geluid van de muziek neutraliseren.

Wanneer er geen muziek wordt afgespeeld op de stereo, kunnen andere inzittenden dus nog altijd naar je gesprek luisteren. Zelfs als zij wel naar muziek luisteren, zullen ze ook nog altijd horen wat je als chauffeur zegt. Enkel het geluid aan de andere kant van het telefoongesprek wordt gedempt.

Meer over speakers, of download onze nieuwe app