Nederlandse YouTuber start AI-radiostation waar alles nep is

©Unsplash

Nederlandse YouTuber start AI-radiostation waar alles nep is
1 april om 19:30
Laatste update: 1 april om 19:30

Gijsje Groen, de Backflip Boys, Baylo Baby: het zijn allemaal niet-bestaande artiesten die je nu kunt horen op HDFM. Er zijn deejays, zoals Renzo de Koning en Evert Kist, die je ook niet kent en er komt nieuws voorbij dat niet in NRC of op Nu.nl voorbij komt. Het radiostation heet High Definition Fake Music en hangt volledig aan elkaar van kunstmatige intelligentie

De deejays, de reclames, het nieuws, de muziek: alles is stuk voor stuk gemaakt met AI en dus niet echt. Het radiostation is bedacht door Jeffrey Wirtz, die op YouTube bekend is als Egbert, maar ook te zien is als sidekick in het televisieprogramma Beau. Jeffrey is echt, maar zijn radiozender niet. We dachten even dat het een 1 april-grap was, maar dit radiostation is echt te beluisteren. Jeffrey hoopt dat mensen stemmen op de muziek, zodat er in het weekend een top 50 kan worden uitgezonden met de beste door AI gemaakte tracks. 

Sk-AI-radio

Hij kwam op het idee door Skyradio: daarop zijn helemaal geen deejays te horen, maar dit is volgens hem een van de bestbetaalde computers van Nederland. Natuurlijk zit er wel wat meer werk in Skyradio dan slechts een computer aanzetten, zoals leaders maken, reclames inregelen, enzovoort. Echter heeft Jeffrey het nog slimmer bedacht: een heel radiostation volledig AI maken. In De Telegraaf zegt hij dat er twaalf uur is aan luisterbare muziek, maar wie weet komt daar meer bij als HDFM een succes blijkt te zijn.

Jeffrey startte het met twee vrienden en samen keken ze naar onder andere Radio 538 en SLAM! om het kunstje af te kijken. Immers hebben veel radiozenders een bepaalde opbouw, met nieuws op het hele uur, een paar nummers en dan commercials, en dat de hele dag door. Op HDFM zijn zelfs elk half uur nieuwsberichten te horen, namelijk in het Nepnieuws.

Grappig detail: de reclames op de zender worden weliswaar met AI gemaakt, bedrijven kunnen wel zendtijd kopen en de AI voor dat specifieke bedrijf reclame laten maken.

Nieuwsgierig hoe zoiets klinkt? Je kunt HDFM nu via Twitch beluisteren.

Lees meer over kunstmatige intelligentie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.