© Unsplash

Smartphone is bijna populairder als betaalmiddel dan de pinpas

Smartphone is bijna populairder als betaalmiddel dan de pinpas

4 april - 11:45 Laatste update: 11:45

Het gaat niet lang duren tot de smartphone een populairder betaalmiddel in de winkel is dan de pinpas. De Nederlandse Bank en Betaalvereniging Nederland verwachten dat het dit jaar al gebeurt.

Het gaat hard met de adoptie van mobiel betalen in Nederland, blijkt uit cijfers van de betaalorganisaties. In 2020 was nog maar 9 procent van de winkelbetalingen met een smartphone, in 2023 was dat alweer 29 procent. In december 2023 ging het zelfs om 33 procent van alle betalingen.

De pinpas is op het moment nog de populairste betaaloptie, maar als de huidige trend doorzet komt daar voor het einde van 2024 verandering in. Het zou voor het eerst sinds 2016 zijn dat pinnen niet langer de meest gebruikte manier van betalen is.

Apple Pay

De opmars van mobiel betalen wijst er op dat diensten als Apple Pay gigantisch groot beginnen te worden in Nederland. De manier waarop we mobiel betalen kan komende maanden wel eens gaan veranderen: Apple heeft op last van Europa de betaalchip in de iPhone opengesteld voor derden, waardoor bijvoorbeeld banken ondersteuning voor hun eigen apps kunntn integreren.

Overigens betalen we in twintig procent van de gevallen nog met ouderwets contant geld - een percentage dat sinds 2021 niet is veranderd. Volgens de onderzoekers gebruiken we muntjes en briefgeld vooral bij kleine bedragen.

Lees meer over contactloos betalen en lees onze nieuwsbrief.