© Unsplash

Met simpele techniek meer dan dubbel zoveel energie uit golven op zee

Met simpele techniek meer dan dubbel zoveel energie uit golven op zee

7 april om 18:00

Chinese wetenschappers hebben een manier gevonden om apparaten die energie uit golven op zee verzamelen veel efficiënter te maken. De techniek vereist slechts een kleine aanpassing aan bestaande versies van de technologie.

Het apparaat is een zogenoemde vloeistof-vaste tribo-elektrische nanogenerator (TENG). Dat is een soort buis die deels met water gevuld is, waarin zich ook een elektrode bevindt die mechanische energie omzet in stroom naarmate de buis op en neer beweegt in water.

Oude versies van TENG’s zijn niet efficiënt genoeg om op grote schaal gebruikt te worden. De Chinese wetenschappers zeggen dat hun versie echter veel meer stroom kan opwekken. Dat kan simpelweg door de elektrode te verplaatsen naar het uiteinde van de TENG, in plaats van in het midden zoals bij oude versies.

Tot nu toe op kleine schaal

De wetenschappers bouwden twee TENG’s: een met de elektrode in het midden en een met de elektrode aan het uiteinde. Nadat beide apparaten werden getest, bleek dat de versie met de elektrode aan het uiteinde gemiddeld 2,4 keer zoveel stroom kan opwekken. De wetenschappers publiceerden er een studie over in vakblad ACS Energy Letters. 

Ondanks dat de technologie tot nu toe alleen op zeer beperkte schaal is getest, zijn de onderzoekers ervan overtuigd dat TENG's bruikbaar zijn voor het opwekken van elektriciteit in de echte wereld. Ze hebben echter geen voorspelling gegeven over wanneer de technologie commercieel beschikbaar zou kunnen zijn.

Meer over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwe app.