Blue Origin lanceert binnenkort eerste bemande vlucht sinds explosie in 2022

©Blue Origin

Blue Origin lanceert binnenkort eerste bemande vlucht sinds explosie in 2022
7 april om 20:00

We horen weinig van het ruimtebedrijf Blue Origin, dat ooit werd opgericht door voormalig Amazon-ceo Jeff Bezos. Maar na anderhalf jaar te hebben stilgestaan zal het ruimtevaartuig New Shepard binnenkort weer mensen vervoeren.

Blue Origin heeft het de laatste tijd niet altijd makkelijk: het heeft weliswaar een contract dat 3,4 miljard dollar waard is om een maanlander te maken voor NASA’s Artemis-programma, het zag in 2022 zijn onbemande New Shepard-test enigszins in rook opgaan nadat het een Max Q had. Dat is extreem veel stress op het vaartuig op een niet zo grote hoogte in een dikke atmosfeer. Er kwam een gigantische vlammenzee uit de raket en dat triggerde het lancerings-annuleringssysteem van New Shepard, dat zichzelf losmaakte van de raket. Het bracht zichzelf in veiligheid en het was een goede test van het veiligheidssysteem, maar dat was uiteraard niet de bedoeling. Van de booster was niks meer over. 

Eerste bemande vlucht sinds incident

Nu heeft Blue Origin zijn eerste bemande vlucht sinds dat incident aangekondigd. Het komt echter niet met een vluchtdatum, maar met een blog waarin het de crew voorstelt, waaronder de eerste Amerikaanse, zwarte man die astronaut zou worden, maar nooit de kans kreeg om daadwerkelijk de ruimte in te gaan. Hij werd zelfs door President John F. Kennedy uitgekozen in 1961. Verder schrijft het: “Blue Origin onthulde vandaag de zeskoppige bemanning voor de NS-25 missie. De bemanning bestaat uit: Mason Angel, Sylvain Chiron, Kenneth L. Hess, Carol Schaller, Gopi Thotakura en voormalig luchtmachtkapitein Ed Dwight.” Die laatste is die door Kennedy geselecteerde astronaut. 

Het is de zevende bemande vlucht van New Shepard en de 25ste in de historie van het ruimtevaartuig. Daarnaast meldt het: “Vanuit milieuoogpunt wordt bijna 99% van de droge massa van New Shepard hergebruikt, inclusief de booster, capsule, motor, landingsgestel en parachutes. De motor van New Shepard wordt aangedreven door zeer efficiënte vloeibare zuurstof en waterstof.Tijdens de vlucht is het enige bijproduct waterdamp zonder koolstofuitstoot.“

Blue Origin NS-25

Het is normaal al enorm spannend om de ruimte in te gaan, maar na het incident is het extra spannend. Echter is de bemanning geen groep proefkonijnen: New Shepard is uitvoering getest en werd in december 2023 nog succesvol gelanceerd zonder mensen erin. We verwachten niet dat het heel lang op zich zal laten wachten voor deze nieuwe missie, NS-25, lanceert.

Lees meer over ruimtevaart of abonneer je op onze nieuwsbrief.