Oliver (18) uit Tilburg mag mee met Bezos, wordt jongste astronaut ooit
Vierde Nederlander in de ruimte

Oliver (18) uit Tilburg mag mee met Bezos, wordt jongste astronaut ooit

15-07-2021 15:07 Laatste update: 19-07-2021 08:15

De 18-jarige Nederlandse student Oliver Daemen gaat komende dinsdag mee met Amazon-oprichter Jeff Bezos op de eerste bemande ruimtevlucht van diens ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

Blue Origin maakte vanmiddag bekend dat Daemen mee mag met de ruimtereis, samen met onder meer Bezos, de rijkste man op aarde. De raket New Shepard stijgt op tot een hoogte van ruim 100 kilometer, waarna het weer terugkeert op aarde. De lancering moet dinsdag plaatsvinden vanaf een basis in Texas. 

De New Shepard moet net iets hoger vliegen dan de Kármánlijn, waar de ruimte begint. Ter vergelijk: het internationale ruimtestation ISS bevindt zich op ruim 400 kilometer hoogte. Bovenop de raket zit een capsule waarin de ruimtetoeristen worden vervoerd. 

Tijdens de vlucht zijn de inzittenden een paar minuten gewichtloos en zien ze de kromming van de aarde. Daarna zakt het ruimtevaartuig weer terug de dampkring in om uiteindelijk weer op aarde te landen. 

Oliver Daemen noemt het 'een droom die uitkomt'. "Ik had hier helemaal niet meer op gerekend, totdat vorige week dat verrassende telefoontje van Blue Origin kwam. Dit is zo onvoorstelbaar gaaf!" 

Vader bood op plek in raket

Oliver is de zoon van de rijke ondernemer Joes Daemen, de ceo van investeringsmaatschappij Somerset Capital Partners, die in juni meebood op een plek in de raket van Blue Origin. De hoogste bieder, die 23 miljoen euro neertelde voor de ruimtereis, haakte vervolgens af. De anonieme persoon wil met een latere ruimtevlucht mee.

Joes Daemen bemachtigde voor Oliver in eerste instantie een plek voor de tweede ruimtevlucht van Blue Origin. Welk bedrag hij betaalde, wil het bedrijf niet bekendmaken. Blue Origin besloot de vrijgekomen plek op de eerste vlucht aan de jonge Nederlander te gunnen.

Daardoor zal de New Shepard-raket zowel de jongste als de oudste astronaut ooit aan boord hebben. Naast Jeff Bezos en zijn broer Mark gaat namelijk ook de 82-jarige astronaut Wally Funk mee.

'Geniet van het uitzicht'

Als alles volgens plan verloopt wordt de 18-jarige Daemen de jongste astronaut ooit. Volgens de definitie van het Amerikaanse leger is iemand die boven een hoogte van 80 kilometer heeft gevlogen een astronaut.

Ook wordt hij de vierde geboren Nederlander in de ruimte, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers. "Ik heb hem aangeraden om niet de klassieke fout te maken door foto’s te gaan nemen in de korte tijd dat hij boven is, maar ten volle te genieten van het uitzicht op onze schitterende planeet", zegt Kuipers in een reactie.

Eerst nog een training afronden

Oliver zegt al van jongs af aan dol te zijn op lucht- en ruimtevaart. Hij haalde vorig jaar zijn vliegbrevet en begint dit jaar aan een studie natuurwetenschappen en innovatiemanagement.

Hij vertrok donderdag naar Texas, waar hij eerst nog een astronautentraining moet afronden. "De vlucht naar en in de ruimte duurt maar tien minuten, maar ik weet nu al dat dit de meest bijzondere tien minuten van mijn leven worden."

Ruimtetoerisme komt op gang

De vlucht van Bezos volgt ruim een week na de ruimtevlucht van een andere miljardair: Richard Branson. De Brit vloog afgelopen zondag op ruim 80 kilometer hoogte, waar hij even gewichtloos was. Zijn bedrijf Virgin Galactic wil vanaf volgend jaar ruimtereizen gaan aanbieden. Het verkoopt hiervoor tickets voor ruim 200.000 euro.

Ook Blue Origin is van plan om ruimtetoerisme mogelijk te maken. SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, wil eveneens toeristen naar de ruimte brengen.

Ruimtetoerisme gaat van start: