Spotify rolt chatbot-playlists uit naar iedereen

©Unsplash

Spotify rolt chatbot-playlists uit naar iedereen
8 april om 13:27

Spotify rolt nog een nieuwe functie uit die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie. Na de AI DJ, waar een virtuele DJ een eigen radioshow voor jou maakte, kan je de AI Playlist van Spotify afspeellijsten maken via een prompt: elk idee wordt een afspeellijst.

Daniel EK, de CEO van Spotify, heeft zijn aandeelhouders al lekker opgewarmd wanneer het aankomt op AI. Aan het begin van het jaar bracht de musiekedienst AI DJ uit, hier combineerde het verschillende technieken waarbij zelfs een stem gebruikt werd om de nummers aan en af te kondigen. Met AI Playlist heeft het een tweede grote nieuwe functie in bèta, die na een gesloten periode nu wordt uitgerold voor alle Premium-gebruikers – maar helaas niet allemaal nu meteen.

Wat is AI Playlist?

Met deze nieuwe mogelijkheid zul je veel gemakkelijker afspeellijsten kunnen maken toegespitst op een thema of een moment. Door het gebruik van een prompt (opdracht voor de AI) zul je bijvoorbeeld een afspeellijst kunnen maken voor de verjaardag van de schildpad van je buurmeisje.

Straks kun je via het tabblad Bibliotheek in de app van Spotify de functie AI Playlist vinden. Deze zal je een chatvenster geven om je prompt te schrijven. Volgens Spotify zal een prompt die meerdere muziekgenres, artiesten en gemoedstoestanden bevat de beste resultaten geven.

Bright EV-specialist Rutger zou met de prompt ‘Maak een playlist voor een lange rit over de regenachtige Duitse Autobahn. Gebruik daarbij alleen artiesten uit de periode 1980-1995 en gebruik geen nummers van Chris Rea’ een prima afspeellijst kunnen maken. Wanneer je nog een beetje nieuw bent in de wereld van AI en prompts zal Spotify je helpen door wat voorbeelden te geven.

Hoe maak ik een afspeellijst met AI Playlist van Spotify?

Zoals gezegd zal de nieuwe functie een plek krijgen in het tabblad Bibliotheek in de app van Spotify. Wanneer je daar op de ‘+’ drukt, zal de functie AI Playlist in het rijtje staan. Daar kun je één van de prompts gebruiken die Spotify je biedt of je typt je eigen prompt in het chatvenster.

Hierna zal Spotify voor je aan het werk gaan en zal de app je een aantal tracks voorstellen. Deze tracks kun je beluisteren via de preview of verwijderen wanneer je ze niet in de lijst wil hebben. Ook kun je de AI in de app vragen om het resultaat aan te passen door bijvoorbeeld te vragen om meer Nederlandstalige muziek of meer uptempo nummers. 

Wanneer de afspeellijst naar je zin is klik je op ‘Maken’ en je bent klaar om te gaan luisteren.

Nu nog in bèta

Voordat je Bright verlaat en naar je de app van Spotify gaat, er zijn twee voorwaarden waaraan je moet voldoen om deze functie nu te gebruiken. Omdat AI Playlist nog in Beta is rolt het eerst uit voor gebruikers van Android en iOS in Australië en het Verenigd Koningkrijk. Daarnaast zal deze functie alleen aangeboden worden aan via het premium abonnement. Ik verwacht dat Spotify na een eerste periode deze nieuwe functie snel zal uitrollen naar de rest van de wereld.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.