©CBS

Elon Musk: AI is volgend jaar slimmer dan mens

Elon Musk: AI is volgend jaar slimmer dan mens

8 april om 23:11
Laatste update: 9 april om 00:35

Volgens Elon Musk zullen AI-modellen tegen het einde van volgend jaar slimmer zijn dan mensen. Althans, zolang er voldoende elektriciteit- en hardwarecapaciteit is om de eisen van de technologie bij te houden.

"Ik denk dat we tegen het einde van volgend jaar AI zullen hebben die slimmer is dan een mens," zei de miljardair, die Tesla, X en SpaceX runt. "En binnen de komende vijf jaar zullen de mogelijkheden van AI waarschijnlijk die van alle mensen overtreffen," voorspelde Musk vandaag in een interview op X met Nicolai Tangen, de baas van Norges Bank Investment Management.

Vier jaar sneller dan voorspeld

Musk voorspelde eerder dat een dergelijke intelligentie pas in 2029 zou worden bereikt. Recente ontwikkelingen hebben echter geleid tot een versnelling van deze prognose.

Musks optimistische toekomstvisie staat soms haaks op de realiteit. Desondanks hebben diverse doorbraken op het gebied van AI experts verrast, zoals de lancering van een tool door OpenAI voor het genereren van video's. Aan de andere kant is de ontwikkeling van AI vertraagd door een tekort aan chips, essentieel voor het trainen van grote taalmodellen zoals ChatGPT.

Strijd tussen Musk en OpenAI

Musk pleitte vorig jaar nog voor een pauze in de ontwikkeling van geavanceerde AI, vanwege de veiligheidsrisico's die de technologie met zich meebrengt. Zijn eigen bedrijf, xAI, lanceerde echter een AI-chatbot genaamd Grok, ondanks zijn eerdere waarschuwingen. Het afgelopen jaar heeft Musk zijn inspanningen gericht op xAI en probeert hij miljarden dollars op te halen om te kunnen concurreren met OpenAI. De volgende versie van het AI-model van Grok wordt volgens Musk 'beter dan GPT-4' van de grote rivaal.

Na een mislukte samenwerking met OpenAI, waarbij Musk het bedrijf in 2018 verliet na onenigheid over het onderzoeksbeleid, heeft hij het bedrijf en mede-oprichter Sam Altman in maart van contractbreuk beschuldigd. Hoewel er geen officieel contract was, beweert Musk dat OpenAI zijn belofte om AI ten behoeve van de mensheid te ontwikkelen, heeft geschonden.

Mis geen tech-nieuws, volg ons WhatsApp-kanaal of meld je aan voor onze nieuwsbrief.