©Rakuten Kobo

Kobo is Amazon voor en onthult zijn eerste e-readers met kleurenscherm

Kobo is Amazon voor en onthult zijn eerste e-readers met kleurenscherm

10 april om 09:57

E-readers met schermen in zwart-wit zijn eigenlijk al een paar jaar 'af': ze bieden alles wat je ervan wensen kan. Nu is daar de volgende stap: kleurenschermen. Kobo trapt af met twee modellen.

De meeste e-readers hebben al jaren een zwart-witscherm met een scherpte van 300 ppi: het aantal stipjes per inch. Die scherpte staat gelijk aan drukwerk en dus leest een e-reader al jaren net zo fijn als een boek. Tel daar waterdichtheid bij op, en de mogelijkheid om zelf notities te maken, en je hebt al een heel compleet apparaat. Behalve dat je kleuren mist: op de kaft van het boek, maar ook bij notities.

Die kleur is er nu eindelijk in de nieuwe Kobo Libra Colour en the Kobo Clara Colour. Volgens geruchten komt Amazon volgend jaar met een Kindle in kleur, Kobo is ze dus voor. De nieuwe Kobo's gebruiken de nieuwe Kaleido-kleurenschermen van E Ink. Dat scherm is opgebouwd uit drie kleuren en toont daarmee vrij zachte kleuren. Het grootste nadeel van het kleurenscherm is de resolutie: die is bij alle gekleurde delen slechts 150 ppi. De helft minder scherp dus, maar daar merk je in veel gevallen toch weinig van. De zwarte tekst is immers nog steeds zo scherp als je gewend bent.

Waterdicht en sneller

De Kobo Clara Colour heeft een 6-inch scherm, de Libra Colour meet 7-inch. Beide modellen zijn waterdicht en zijn ook geschikt voor luisterboeken, als je een koptelefoon koppelt. De Clara heeft de vormgeving van een klassieke e-reader, met een bredere rand onderaan het scherm. Bij de Libra zit die rand aan één zijkant, met daarop knoppen voor makkelijk bladeren.

Alleen de Libra is geschikt voor het maken van notities met de Kobo Stylus 2. Wel is het op beide modellen mogelijk om woorden en zinnen in boeken in meerdere tinten te markeren. De nieuwe Kobo's hebben ook een nieuwe processor, die het bladeren hopelijk soepeler maken. Het is nog de vraag of je stripboeken en comics kan lezen op de nieuwe Kobo's: de kleuren zijn lang niet zo verzadigd als je gewend bent, en het scherm is misschien wat aan de kleine kant.

De Kobo Clara Colour kost 159,99 euro, de Libra Colour kost 229,99 euro. De nieuwe kleuren-readers zijn vanaf 30 april verkrijgbaar.

Meer e-readers en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.