©Apple

iPhone straks ook te repareren met gebruikte onderdelen – en een slot tegen onderd

iPhone straks ook te repareren met gebruikte onderdelen – en een slot tegen onderdelen-handel

11 april om 17:19

Apple maakt het makkelijker voor gebruikers en onafhankelijke reparatie-bedrijven om iPhones te repareren met gebruikte onderdelen. Dat moet het hergebruik van onderdelen bevorderen. Ook komt er een slot om misbruik te voorkomen, zodat onderdelen van gestolen iPhones niet voor reparatie gebruikt kunnen worden.

iPhones en Macs zijn al een tijdje zelf te repareren, of door een externe reparateur. In het verleden was dat veel moeilijker: voor veel reparaties kon je alleen bij Apple of een officieel aangesloten reparateur terecht. Sinds eind vorig jaar is die zelfreparatie ook in Nederland beschikbaar. Tot nu toe moest je voor die reparatie bij Apple nieuwe onderdelen bestellen. Vanaf dit najaar komen daar ook gebruikte onderdelen bij, zodat je bijvoorbeeld werkende onderdelen van een kapotte iPhone kan hergebruiken.

Momenteel kan je zelf ook al onderdelen van de ene iPhone in de andere schroeven, maar dan krijg je een melding. De iPhone kan dan de echtheid van het onderdeel niet controleren, en dus werkt het onderdeel niet, of niet optimaal. Dat gaat dus veranderen. Vanaf dit najaar kunnen iPhones zelf de echtheid van het onderdeel controleren, of dat nou nieuw of gebruikt is.

De controle van onderdelen door de iPhone zelf heeft twee voordelen. Ten eerste kan je dus gebruikte onderdelen inzetten, maar ook kunnen reparateurs meer onderdelen vooruitbestellen. Nu moet je voor nieuwe onderdelen nog het serienummer van het apparaat opgeven dat je wil repareren. Dat hoeft straks alleen nog maar bij reparaties waarbij het moederbord wordt vervangen. De rest van de onderdelen kunnen reparateurs dus op voorraad nemen, zodat je veel sneller geholpen kan worden.

Potentieel nieuw gevaar meteen al afgeschermd

De mogelijkheid om met gebruikte onderdelen te repareren, brengt ook een gevaar met zich mee. Diefstal van iPhones zelf wordt immers al moeilijker gemaakt met de anti-diefstalfunctie die sinds eerder dit jaar beschikbaar is. Als je iPhone dan wordt gestolen, is die zelfs na resetten niet te gebruiken zonder toestemming van de eigenaar.

Maar een gestolen iPhone vormt straks wel een mooie donor om een kapotte iPhone mee te repareren, toch? Nee, dat timmert Apple ook meteen dicht. Tijdens de echtheid-controle van gebruikte onderdelen, wordt ook op diefstal gecontroleerd. Als de iPhone waar die onderdelen uit komen als verloren is opgegeven of de anti-diefstalmodus gebruikt, dan wordt het gebruik van dat onderdeel volgens Apple 'beperkt'.

Reparaties met gebruikte onderdelen zijn volgens Apple te gebruiken met 'selecte modellen'. Het gaat om iPhone 15 en later, verduidelijkt het bedrijf tegenover TechCrunch. . In eerste instantie kunnen gebruikte beeldschermen, batterijen en camera's worden gebruikt. Bij nieuwe iPhones kunnen ook de vinger- of gezichtssensor worden vervangen door een gebruikt exemplaar.

Meer iPhone en mis niets met onze Bright-app.