Met dit scherm wil Microsoft je zo laten schrikken dat je overstapt op Windows 11

©Windows

Met dit scherm wil Microsoft je zo laten schrikken dat je overstapt op Windows 11
11 april om 19:24
Laatste update: 11 april om 19:38

Windows 10-gebruikers krijgen vanaf nu waarschuwingen op volledig scherm te zien over het naderende einde van de ondersteuning van het systeem. Microsoft hoopt daarmee dat mensen sneller overstappen naar Windows 11.

Microsoft is begonnen met het tonen van een nieuwe full-screen waarschuwing aan gebruikers van Windows 10 over het einde van de ondersteuning van het besturingssysteem. Op 14 oktober 2025 stopt Microsoft namelijk met de ondersteuning van Windows 10.

Als je Windows 10 gebruikt op een computer die niet in aanmerking komt voor een upgrade naar Windows 11, dan krijg je nu de nieuwe waarschuwingen op volledig scherm voorgeschoteld. De pop-up schermen verschijnen sinds de installatie van de nieuwe Patch Tuesday-update, meldt WindowsCentral.

Zo ziet het scherm eruit:

Betalen om toch updates te blijven ontvangen

Het doel van Microsoft is natuurlijk vooral om gebruikers aan te moedigen om een nieuwe pc met Windows 11 te kopen. Maar je kunt als Windows 10-gebruiker na november 2025 voor het eerst ook betalen om nog drie jaar beveiligingsupdates te blijven ontvangen op je huidige computer. 

De betaalde updates kosten het eerste jaar 61 dollar per apparaat, maar de prijs gaat elk jaar met nog eens 61 dollar omhoog. 

Groot marktaandeel

Windows 10 heeft op dit moment nog een heel groot marktaandeel: 69 procent van de Windows-gebruikers gebruikt dit systeem. Slechts 27 procent gebruikt volgens Statcounter momenteel Windows 11. 

Lees meer nieuws over Windows en blijf op de hoogte met onze app.