©Windows

Dit kost het als je Windows 10 veilig wilt blijven gebruiken

Dit kost het als je Windows 10 veilig wilt blijven gebruiken

3 april - 19:43 Laatste update: 19:43

Microsoft stopt in het najaar van 2025 met de ondersteuning van Windows 10. Daarna moet je jaarlijks een bedrag betalen als je het systeem veilig wilt blijven gebruiken. Voor het eerst zal Microsoft de betaalde beveiligingsupdates ook aan consumenten aanbieden. De prijzen zijn nu bekend.

Microsoft heeft vandaag de prijzen van de Windows 10 Extended Security Updates (ESU) bekendgemaakt. De betaalde Windows 10-updates krijgen geen nieuwe functies of bugfixes en bevatten alleen verbeteringen voor de beveiliging van het besturingssysteem. 

Elk jaar duurder

Voor een licentie op het Windows 10 Extended Security Update-programma betaal je het eerste jaar 61 dollar per apparaat. Het programma loopt drie jaar en de prijs van de licentie gaat elk jaar met 61 dollar omhoog. Het tweede jaar kost het 122 dollar per Windows 10-apparaat en het derde jaar 183 euro.

Het Extended Security Update-programma komt er ook voor zakelijke Windows 365-gebruikers die met hun Windows 10-apparaten Windows 11 vanuit de cloud streamen. Volgens Microsoft kunnen deze klanten de updates kosteloos downloaden. Zakelijke klanten die managementtools als Windows Autopatch of Microsoft Intune gebruiken krijgen korting op de beveiligingsupdates.

Meerderheid gebruikt nu nog Windows 10

Microsoft stopt op 14 oktober 2025 met de ondersteuning voor Windows 10, meer dan 10 jaar na de release van het besturingssysteem en ruim vier jaar na het verschijnen van Windows 11. Volgens StatCounter wordt Windows 10 nog altijd door 69 procent van alle Windows-gebruikers gebruikt, terwijl nog maar 27 procent de overstap naar Windows 11 heeft gemaakt. Daar hoopt Microsoft de komende anderhalf jaar verandering in te brengen. 

Lees meer nieuws over Windows en mis niets met onze nieuwsbrief.