Microsoft wil je nóg meer reclames laten zien in Windows 11

©Unsplash

Microsoft wil je nóg meer reclames laten zien in Windows 11
10 april om 22:02

Microsoft test een nieuwe instelling voor Windows 11 waarmee meer advertenties getoond zouden worden aan gebruikers. Gepromote apps zouden dan binnen de sectie 'Aanbevolen' getoond worden in het startmenu.

De X-gebruiker PhantomOcean3 ontdekte de nieuwe functie nadat hij opmerkte dat de tekstbeschrijving van een instelling in Windows 11 was veranderd. De instelling heet nu 'toon aanbevelingen voor tips, app-promoties en meer'. PhantomOcean3 ontdekte dat de functie aan of uit kan worden gezet.

Volgens de X-gebruiker werd in eerdere bèta-updates in de instelling ook het woord 'advertenties' gebruikt. Die formulering werd gewijzigd naar 'app-promoties'. PhantomOcean3 zegt dat de functie lijkt op de 'aanbevolen apps'-functie van Windows 10.

Nieuwe knop op de taakbalk

Een andere gebruiker, Albacore, heeft ontdekt dat Microsoft mogelijk ook een knop wil toevoegen aan de taakbalk naast andere knoppen zoals taakweergave. De nieuwe knop heeft nog geen naam, maar in de code wordt de functionaliteit omschreven als 'regelt de zichtbaarheid van aanbevelingen op de taakbalk'. Microsoft heeft zelf nog niet aangekondigd of de nieuwe functies er komen. 

Microsoft wekt irritatie

De softwarereus wekte onlangs nog veel irritatie met pop-up advertenties in Windows voor de eigen AI-chatbot en zoekmachine Bing. Windows-gebruikers dachten toen eerst dat het om malware ging, maar Microsoft bevestigde later zelf achter de popups te zitten. 

In Windows 11 zie je al langer advertenties in de vorm van suggesties en tips op het vergrendelscherm, in het startmenu, de Instellingen en Verkenner. Je kunt die ads in de instellingen uitzetten. 

Lees meer nieuws over Microsoft en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief