©Unsplash

Startmenu Windows 11 is 'lachwekkend slecht': wat is er aan de hand bij Microsoft?

Startmenu Windows 11 is 'lachwekkend slecht': wat is er aan de hand bij Microsoft?

12 april om 22:08
Laatste update: 13 april om 00:11

Een ex-programmeur van Microsoft heeft geen goed woord over voor het startmenu van Windows 11. Hij noemt de prestaties van het menu, die zelfs met krachtige hardware vies tegenvallen, zelfs 'lachwekkend slecht'.

Andy Young, voorheen senior software engineer bij Microsoft, uitte zijn frustraties op X. In mum van tijd ging zijn post viral, want talloze andere gebruikers hebben precies dezelfde ervaring met het startmenu van Windows 11. Net zoals Young zien zij dat het menu vaak hapert als ze een zoekopdracht voor een bepaalde app doen.

Young draait Windows op een pc met hele dikke specificaties. Zo heeft hij een Intel Core i9-processor van 1600 euro en 128 gigabyte RAM-geheugen in zijn computer zitten, wat ver boven de minimale systeemeisen van Windows 11 uittorent. Young: "Mijn favoriet is het startmenu openen, 'notepad' intypen, op enter drukken en vervolgens Edge geopend zien worden met een Bing-search voor 'otepad'".

Vertrokken topman was ook kritisch

Opvallend genoeg zei Mikhail Parakhin, voormalig Windows Experiences-hoofd, begin dit jaar nog dat hij ook niet blij was met bepaalde functies van het startmenu. Hij noemde bijvoorbeeld het ontbreken van een functie om door alle apps te scrollen zonder de optie 'All apps' aan te klikken.

Zijn team zou toen werken aan een fix voor het probleem, maar na een recente reorganisatie werkt hij niet meer bij Microsoft.

Bijna iedereen werkt aan AI

De afgelopen tijd lijkt de focus bij Microsoft meer op AI-functies te liggen. Zo werkt het meeste personeel van de Microsoft Teams-afdeling volgens Windows Central sinds kort mee aan Copilot AI-projecten.

Young vraagt zich hardop af of ze bij Microsoft nog wel werken aan een verbetering van een van de belangrijkste onderdelen van Windows. "Wat is er aan de hand in Redmond?", vraag hij zich aan het einde van zijn post af.

Meer reclames in startmenu

Microsoft wekte intussen ook de irritatie van gebruikers met het plan om nog meer reclames in het startmenu te tonen. Ook toont het bedrijf sinds deze week full-screen waarschuwingen aan Windows 10-gebruikers over het einde van de ondersteuning van het systeem volgend jaar, in de hoop dat ze hierdoor sneller overstappen op Windows 11.

Lees meer nieuws over Windows en blijf op de hoogte met onze app.